Ruiny ostravských jatek objektivem Lukáše Jasanského a Martina Poláka aneb výstava ve výstavě

V bývalé budově Bauhausu na Janáčkově ulici v Ostravě se v rámci Městské galerie současného umění koná výstava fotografií ostravských jatek. Expozice s názvem Předácký kus je prvním obrazem výstavního cyklu Ó a ach, krása, ruina a strach. Pro veřejnost je přístupná od 14. dubna do 29. srpna.

Městská knihovna PLATO požádala fotografy Lukáše Janského a Martina Poláka, aby zachytili začáteční fázi přeměny bývalých jatek v galerii současného umění. Přestavba začala již v dubnu minulého roku a měla by být hotova v letošním prosinci.  Galerie by se měla poté do nové budovy přestěhovat na jaře roku 2022.

Přeměnu autoři zachycují na čtrnácti fotografiích rozmístěných na žlutých dřevěných deskách. Na nich můžeme v černobílém z několika pohledů vidět ruiny bývalých jatek a obrazy pověšené na rozbitých zdech. Umělci ukazují zašlou slávu a zároveň nastiňují pohled do budoucnosti; zachycují expozici v novém sídle, jež tam ještě nesídlí. Autoři rozmístili několik obrazů po ostravských jatkách a ty pak společně s prostředím vyfotografovali a nakopírovali na velkoformátový negativ 18 x 24 cm. Janský a Polák se snažili nastínit dva kontrasty, výstavu v rozpadajících se jatkách, která je již minulostí, a zároveň výstavu, která se koná v tuto chvíli ve skleněné budově bývalého Bauhausu. Jedna v osvětleném prostoru a druhá na tmavých černobílých fotografiích, elegantní spojení minulosti, přítomnosti a budoucnosti.

Kromě výstavy však návštěvníci proskleného prostoru na Janáčkově ulici mohou také vidět zahradu v post-apokalyptickém stylu, nainstalovanou Městskou galerií současného umění. Zničené auto, vyvrácené stromy, poházené kameny, pneumatiky, to vše ještě více dokresluje atmosféru současného ostravského umění.

Foto: Josef Czyž

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *