Po medaili od Zemana další pocta. Závodnice století Junková má i výstavu

Výstavu Eliška na počest závodnice Elišky Junkové zahájil Autoklub České republiky v úterý 29. října. Den předtím jí, in memoriam, udělil prezident Miloš Zeman medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu. Cenu na Pražském hradě za ni převzal adoptivní syn Vladimír Junek.

„Chtěl bych především poděkovat Autoklubu,“ poznamenal Junek na vernisáži. Právě jménem motoristické organizace podal její prezident Jan Šťovíček písemný návrh hlavě státu. V něm vyzdvihl životní příběh Junkové jako vzor pro českou společnost: „Stojí za to si připomínat její zásluhy o rozvoj motorismu, vlastenectví a šíření dobrého jména naší země ve světě.“ Šťovíček také věří, že se časem povede ocenit i další osobnosti českého motorismu.

Junková byla úspěšnou českou závodnicí, která ve 20. letech minulého století překonávala i mužské soky. Mezi její největší úspěchy se řadí 5. místo v závodu Targa Florio či vítězství ve Velké ceně Německa na Nürburgringu v roce 1927. „Ovládala všechny čtyři tehdejší disciplíny. Závody do vrchu, na kterých byla odkojena, jízdy na okruzích, jízdy na autodromu a dálkové jízdy,“ zdůraznil Junek.

Výstava na fotografiích přibližuje rodinný život i závodní kariéru. Expozici doplňují předměty, které se s ní pojí: trofeje, busty nebo medaile. Výstava v přízemí klubového domu Autoklubu ČR v Opletalově ulici 29 bude veřejnosti otevřena do konce listopadu každý všední den od 9:00 do 18:00, o víkendech a svátcích pak od 10:00 do 20:00. Vstup je zdarma.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: gpf1.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *