Zadlužení bude nejvyšší za sedm let. Může za to koronavirus, tvrdí Faltýnek

Podle střednědobého výhledu ministerstva financí na roky 2022 a 2023 by měl státní dluh stoupnout bezmála na 3 biliony korun, což vzhledem k HDP znamená nárůst z 29 % téměř na 47 %. Procentuální podíl přitom od roku 2013 až do loňska klesal. „Přišel virus a všichni skáčou,“ reagoval Faltýnek v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT. Spolu s ním diskutovali jeho protějšek z KDU-ČSL Jan Bartošek a poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

Faltýnek argumentoval právě rostoucím dluhem sousedních zemí a srovnával například absolutní hodnoty zadlužení Česka a Německa. „Ostatní země EU se budou pohybovat mezi 60 a 85 %,“ dodal. Nejen samotný státní dluh, ale především absenci vize do dalších let kritizoval Dolejš. Naznačil tak, že KSČM, o kterou se vládní koalice při důležitých hlasováních opírá, nemusí podpořit návrh státního rozpočtu na následující rok ve stávajícím znění. Hrozí tedy, že Česká republika započne rok v rozpočtovém provizoriu.

Debata se pak znovu stočila ke snižování daní, které kritizoval i Bartošek: „Roztlačili jste vagon z kopce a odmontovali mu brzdy. Budou to platit naše děti,“ komentoval postup vlády. „Viním ANO jako vládní stranu,“ reagoval na Dolejšovu poznámku, že na vývoji situace se podílela i opoziční ODS, když na rozdíl od komunistů podpořila návrh premiéra Babiše na snížení daně z příjmů na 15 % a 23 %.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *