Svatomartinských vín bude letos o pětinu méně

I první vína nového ročníku, která se tradičně otvírají na sv. Martina 11. listopadu v 11:11, se musela přizpůsobit aktuální pandemické a ekonomické situaci. Jejich produkce je dle Vinařského fondu o 20 % menší než minulý rok. Na trh se tedy dostane zhruba 1 750 000 lahví, zmínil na online tiskové konferenci 4. listopadu prezident Vinařské unie ČR (VUČR) Ondřej Beránek.

Tento pokles nezapříčinil menší zájem konzumentů či malá úroda, ale omezení prodejních příležitostí. Zavřené restaurace, zrušené košty a další akce, ke kterým víno neodlučitelně patří (divadla, adventní trhy či vánoční večírky). Vinaři kromě maloobchodů hledají alternativní metody prodeje. Zřizují e-shopy, webové stránky, vinařství Znovín Znojmo natočilo sérii videí s názvem Podzimní e-putování.

Komplikace ovšem nepřineslo jen omezení prodejních příležitostí, ale i průběh sklizně. Kvůli deštivému a chladnějšímu počasí začalo hlavní vinobraní později než obvykle, až v polovině září. Vydatné zářijové a říjnové deště také znemožnily strojům vyjet na pole, což sběr hroznů zbrzdilo. Některé vinice čekají vůbec nejzazší termín ukončení sklizně, a to tento týden. Navzdory všem překážkám VUČR tvrdí, že celková sklizeň bude větší než vloni a vína budou mít dostatečně plnou a aromatickou chuť. Dle Beránka by ceny vín v příštím roce růst neměly.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *