Milion chvilek pořádá 16. listopadu online protivládní demonstraci

Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá další demonstraci. Bude se konat 16. listopadu v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii od 18 hodin a je dalším vyjádřením nespokojenosti s vládou. Dle spolku kabinet nepodnikl včas kroky k lepšímu zvládnutí pandemie. Kvůli koronavirové situaci bude vše online.

V pondělí zveřejnil spolek na svém webu tříbodový program demonstrace. Prvním je už zmíněná protivládní kritika za nezvládnutí pandemie, shrnutí a pojmenování problémů, které považuje za důležité. Druhá následuje pieta, symbolické uctění památky obětí pandemie, a připomínka Dne boje za svobodu a demokracii. Posledním bodem bude představení plánu na následující rok, který má být rokem změny.

Spolek vybídl ke spolupráci občany. Odkazuje se na krajské a senátní volby, které přinesly naději, že by spolupráce mohla fungovat nejen v regionální, ale i celostátní politice. Krajské a senátní volby sice nejsou tak zásadní jako ty sněmovní, ale letos přinesly naději pro opoziční strany, které získaly velké množství hlasů a vytvářejí koalice, ve kterých jsou silnější. Babišovo ANO sice vyhrálo, ale ve většině krajů nemá na rozdíl od opozice spojence.

Při loňských protestech byl hlavním tématem premiér Andrej Babiš a jeho střet zájmů. Předseda spolku Mikuláš Minář ho v listopadu na Letné vyzval, aby odstoupil. To se dodnes nestalo, Milion chvilek to však nevzdává a dál se vymezuje proti vládě i premiérovi. Demonstrace se ponese v duchu hesla 2019 byl rokem protestů, 2020 byl rokem krize, 2021 bude rokem změny a nové naděje! Zatím není jasné, jakou platformu organizátoři využijí k přenosu, i online se ale lze přihlásit jako dobrovolník. Spolek na webu uvedl, že počítá s aktivním zapojením lidí, kteří se protestu zúčastní, neuvedl však, jakým způsobem se budou moci přidat.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Milionchvilek.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *