Dvě třetiny Čechů by vakcínu proti covidu-19 odmítly

Jak se staví česká populace k očkování proti covidu-19? Na toto téma 3. prosince diskutovali profesor Ladislav Machala z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce a Karolína Hájková ze studentské iniciativy Medici PRO Očkování v online webináři Česko! A jak dál? pořádaném Univerzitou Karlovou.

První fáze očkování proti koronaviru by měla začít na přelomu ledna a února příštího roku. Vakcinace, která bude dobrovolná, však vyžaduje ke svému úspěchu důvěru občanů. Ta podle Hájkové během posledních let stále klesá jak v Česku, tak i ve světě, a proočkovanost vůči vážným chorobám se zmenšuje. Podle posledních studií National Pandemic Alarm by se v Česku nechalo očkovat proti covidu jen 36 % dotazovaných. Lidé se vakcín i přes jejich rychlý vývoj obávat nemusí, protože už je lékaři vyzkoušeli na desítkách tisíc dobrovolníků, míní oba hosté debaty.

Shodli se rovněž, že cestou k získání důvěry veřejnosti k vakcínám je podpora od známých osobností. „Dovedl bych si představit, že by nějaký známý fotbalista nebo hokejista prohlásil, nechte se očkovat, abychom my mohli hrát a vy byste mohli fandit,“ řekl Machala. Podle Hájkové je pro Čechy nejdůležitější, co jim řeknou jejich lékaři. Mnoho Čechů vidí bojkot roušek a šíření nepravdivých informací o vakcinaci jako boj proti současné vládě. Proto je důležité, aby se do kampaně zapojili i opoziční politici, doplnila.

Profesor Machala věří, že by se při proočkování rizikové skupiny obyvatel mohl vrátit život k normálu. Nemocnice by se tak nemusely obávat, že těchto 30 % populace zahltí jednotky intenzivní péče, a vláda by mohla začít uvolňovat opatření.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *