Festival Mighty Sounds má zaplatit pokutu půl milionu

Žánrová akce Mighty Sounds se potýká s finančními problémy. Již pátým rokem bojuje s pokutami za překračování hlukových limitů. Sankce za poslední ročník dosáhla rekordní hodnoty půl  milionu korun. Pořadatelé největšího punkového festivalu ve střední Evropě se proti rozhodnutí krajské hygienické stanice (KHS) odvolají.

„Domníváme se, že tato pokuta je naprosto neúměrná. Budeme se odvolávat a odkazovat i na to, že už je ve schvalovacím procesu návrh novely zákona o veřejném zdraví, kde by pokuty od KHS pro jednorázové akce pod širým nebem nebyly možné,“ řekla pro Táborský deník mluvčí festivalu Markéta Štechová.

Hygienici kontrují, že každoročně musí na příkaz policie kontrolovat hluk, jelikož si na něj obyvatelé Tábora a Sezimova Ústí stěžují. Starosta města Tábor Jiří Fischer však loni zaregistroval jen jeden mail s výtkou ohledně hlučnosti. „Lidé spíš kvitovali, že se zkrátil nedělní program, který byl předtím předmětem největší kritiky,“ dodal.

Organizátoři iniciovali petici na podporu Mighty Sounds a změnu legislativy, kterou podepsalo 17 500 lidí. Pořadatelé ji v lednu předali hlavnímu hygienikovi ČR Vladimíru Valentovi. „Situaci obyvatel v okolí areálu nepodceňujeme, každoročně s nimi komunikujeme, prosíme je o shovívavost a nabízíme kompenzaci v podobě volných vstupů na festival,“ řekl pořadatel František Švadlena.

Pokuty, celkově přesahující milion korun, platí festival dle splátkového kalendáře. Přesto je však budoucnost Mighty Sounds nejistá. „Nejlepší způsob, jak nás podpořit, je, že si lidé koupí lístek. Věříme, že ten boj vyhrajeme,“ dodala Štechová. Letošní ročník, na kterém vystoupí Enter Shikari či Pipes and Pints, ohrožen není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *