Ozvěny z dob normalizace. Na Ovocném trhu začíná výstava Vladimira Birguse

Od 9. října se v pražské galerii Dům U Černé Matky boží koná výstava českého fotografa Vladimira Birguse (65) s podtitulem Fotografie z let, kdy se tak mnoho muselo, a tak málo smělo, připravená Uměleckoprůmyslovým muzeem. Nabízí řadu doposud nezveřejněných fotografií z autorova postupně otevíraného archivu.

Vladimír Birgus je významný český pedagog, historik fotografie, publicista, a hlavně fotograf. Je profesorem na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Ač zpočátku byly jeho fotografie inscenované, v průběhu let se proslavil dokumentární tvorbou. Nespolupracoval s oficiálními médii, z obavy ze zneužití snímků režimem je publikoval bez popisu, mnoho jeho fotografií čekalo na vyvolání až do pádu režimu.

Ve výstavní síni je pro návštěvníky k vidění řada doposud nezveřejněných velkoformátových černobílých snímků, které zachycují společnost 70. a 80. let minulého století na území Československa, ale i dalších států bývalého východního bloku. Ironicky komentují každodenní život, ale i slavnosti tehdejšího režimu, jako byl například prvomájový průvod. Upozorňují na kontrast mezi pozitivně se tvářící komunistickou propagandou a neutěšenou skutečností. Výstavu doprovází audiovizuální projekce, umožňující vhled do autorova archivu.

Expozice, která se koná pod záštitou Uměleckoprůmyslového muzea v Praze k výročí 30 let od pádu komunistického režimu, potrvá až do 9. února příštího roku. Spolu s ní vychází fotografická kniha nakladatelství Kant s titulem Tak mnoho, tak málo.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Echo24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *