Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínali virtuálně

Tragické osudy obětí holocaustu si ve čtvrtek 8. dubna lidé připomněli tříhodinovým veřejným čtením jejich jmen. Šestnáctý ročník pietní akce pořádané Institutem Terezínské iniciativy byl letos už podruhé kvůli pandemii koronaviru online. Konal se u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství, který má v hebrejštině název Jom ha-šoa ve ha gvura.

­„Jejich hrdinství a odvaha hájit právo na důstojnost nejen svou, ale i všech dalších utlačovaných a ponižovaných je pro nás dodnes inspirací,“ zdůraznila během úvodu ředitelka ITI Tereza Štěpková. Četlo se v reálném čase od 14.00 do 17.00 a streamovalo se na sociálních sítích i webových stránkách institutu. Registrovaní zájemci se zapojili přečtením šesti jmen obětí buď podle svého výběru, nebo podle obdrženého seznamu. Mezi přednášejícími byli hlavně příbuzní obětí, ale zapojili se například také izraelský velvyslanec Daniel Meron, pražský primátor Zdeněk Hřib nebo ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

Letošní ročník provázely i kontroverze. Jména Romů se měla na návrh správní rady institutu číst až během památného dne romského holokaustu, 2. srpna. Nakonec zazněla společně. „Pro mě osobně je důležité zachovat také desetiletou tradici společného čtení jmen židovských a romských obětí holocaustu. Necháváme však na každém účastníkovi, jaká jména zaznamenaná v naší Databázi obětí se rozhodne přečíst,“ reagovala v tiskové zprávě na spory Štěpková.

Institut Terezínské iniciativy je vzdělávací instituce, která spolupracuje s řadou organizací podobného zaměření v zahraničí při dohledávání jmen a osvětlování osudů bývalých terezínských vězňů. Veřejné čtení začal pořádat v roce 2006 jako osvětu a připomínku.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *