Udělejme tečku. Komunikační agentury představily informační kampaň k očkování

Všichni toho už máme dost. Tak zní heslo Národní očkovací kampaně, kterou představili zástupci komunikačních agentur a členové realizačního týmu iniciativy Cesta ven na pondělní tiskové konferenci. Hlavní myšlenka dle autorů míří k lidem, kteří o vakcinaci a její účinnosti pochybují, ne ke striktním odmítačům očkování. Projekt za 41 miliónů korun běží na všech mediálních platformách.

Úvodní fáze programu zahrnuje sedm videospotů. Jejich motivem, stejně jako názvem celé kampaně, je výzva Udělejme tečku, tedy myšleno za pandemií covid-19, omezující lidské životy už déle než rok. Symbolickou tečkou je v programu právě očkování, které se považuje za jedinou možnou cestu z uzavřeného života. Kreativní ústřední myšlenka Všichni toho už máme dost podle člena realizačního týmu Petra Hermana spojuje všechny občany, a to bez ohledu na politické a jiné rozdíly.

Ve spotech se vyskytují známí odborníci (např. chirurg Pavel Pafko či viroložka Ruth Tachezy), zdravotníci i obyčejní lidé, na které restrikce dopadají každý den (třeba matka s dětmi na home office). Spoty se v podobě bannerů objeví i na internetu a sociálních sítích, v tištěných médiích i v rozhlasu, nejvíc ale v televizi (více než 47 % v první vlně). Chystá se také práce s influencery z širokého spektra – v úvodu se staršími osobnostmi, např. zpěváky a moderátory, v dalších fázích s hvězdami sociálních sítí. Kampaň má být intenzivnější, až se naočkují ti, co chtějí. Ona samotná se promění podle vývoje pandemické situace.

Pandemie v Česku v posledních týdnech ustupuje, v úterý 13. dubna přibylo 5 033 nakažených. Reprodukční číslo R stouplo na 1,07, to je ale pravděpodobně dáno menším počtem testovaných o Velikonocích. Zrychluje také tempo očkování, zdravotníci v úterý podali 53 527 dávek. Obě dávky vakcíny dostalo 768 250 lidí. V nemocnicích se s covidem léčí 5 129 pacientů, počet obětí překročil 28 tisíc.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Vlada.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *