Od erotiky po psychologii. Výstava představuje lidské tělo na různé způsoby

Na lidské tělo lze nahlížet jako na erotický objekt či ho zkoumat v rovině estetické. Symbolizovat může ale také partnerské i sociální otázky. A právě různé pohledy, jak chápat Tělo jako znak, představuje takto pojmenovaná výstava. Od 28. února do 1. dubna se koná v Czech Photo Centre v pražských Nových Butovicích, kde návštěvníci mohou zhlédnout vybrané snímky autorů z Asociace profesionálních fotografů.

Mezi prezentovanými díly se vyskytuje například anatomická, rentgenová fotografie lidské pánve nebo abstraktní zpracování Zpytování, které představuje nahá dívka ohnutá v boku, sklánějící hlavu k zemi. Pohledy autorů na zadaný motiv se tak velmi liší.

Toto téma mě strašně zajímá. Vedle portrétů a zátiší je to pro mne stěžejní téma – lidské tělo, portrét, akt,“ řekl Pavel Mára, jehož fotografie jsou známé zejména z plakátů Shakespearovských slavností. „Hledal jsem další možnosti, jak ztvárnit lidskou postavu. Vrátil jsem se ke svému cyklu Madony, který byl fotografován analogově a v negativu.

Snímky dále vystavují například Marian Beneš (Qualified European Photographer), Roman Sejkot (World Press Photo), Jan Pohribný (Czech Press Photo, Qualified European Photographer). Ocenění se budou předávat i zde, 28. března. To Asociace profesionálních fotografů vyhlásí Osobnosti české fotografie 2017, které v minulém roce zásadním způsobem přispěly ke kvalitě, rozvoji a propagaci české tvůrčí fotografie.

Hosté galerie Czech Photo Centre mohou mimo jiné vidět i charitativní soubor Angela Purkerta, První republika. Výtěžek z prodeje fotografií a fotografických knih pomůže pacientům na onkologickém a hematologickém dětském oddělení FN Motol.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Facebook akce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *