Cesta časem: Výstava v Tančícím domě přenese návštěvníky do první republiky

Pražská Galerie Tančící dům otevřela 3. května expozici 13 komnat První republiky. Výstava přenese návštěvníky díky exponátům z oblasti filmu, módy, motorismu, sportu nebo politiky do meziválečného období. K vidění je například kabriolet Walter, fotografie hvězd stříbrného plátna jako Adina Mandlová a Lída Baarová, modely návrhářky Hany Podolské nebo osobní věci komika Vlasty Buriana.

„Je to výstava plná emocí a příběhů, které přinesli všichni lidé, kteří s námi spolupracovali, sběratelé, kteří nám dobové kousky zapůjčili,“ uvedla jedna z kurátorek Jana Sommerová. Společně s kolegyní Naďou Klempířovou, spisovatelem Petrem Stančíkem, který psal k výstavě veškeré texty, a ředitelem galerie Robertem Vůjtkem pracovali na 13 komnatách více než rok. „Původně jsme připravovali retro a přemýšleli, čím to propojit, a tak nás napadlo tohle téma. Jana Sommerová měla kontakty na sběratele, kteří na výstavu zapůjčili přes 1 500 věcí,“ vysvětlil Vůjtek. „Když takovou výstavu dělá muzeum, je to jednodušší, mají svoje sbírky, zato jednání se sběrateli je někdy trochu náročnější, jsou to dost svérázní lidé,“ dodal Stančík.

Expozice se nachází ve čtyřech patrech. První se věnuje umění všeho druhu – architektuře, literatuře, divadlu i módě. Některé šaty jsou originály ze salonu prvorepublikové královny módy Hany Podolské, pro kterou před deportací do Terezína šila a navrhovala i dodnes žijící pamětnice židovského původu Lisa Miková. Mezi exponáty patří také loutky Spejbla a Hurvínka nebo malby Josefa Čapka. V přízemí je největším lákadlem rodinný kabriolet průkopníka motorismu Josefa Waltera z roku 1932 a korespondence Tomáše Garrigua Masaryka. První suterén zdobí kostýmy z filmů a seriálů jako První republika nebo Hříšní lidé města pražského, které zapůjčila Česká televize.

„První republika byla nejenom doba úžasná, inspirativní, na kterou vzpomínáme s nostalgií a hrdostí, ale byla to i doba, která měla svoje kostlivce ve skříni, a my tady takového kostlivce ve skříni taky máme,“ zve Stančík k návštěvě druhého suterénu, který patří operní pěvkyni Emě Destinnové. Kromě její figuríny zapůjčené muzeem Grévin se vystavuje i originální nábytek z jejího bytu a replika Ivana, kostry, kterou Destinnová brala všude s sebou. Zájemci mohou výstavu 13 komnat První republiky navštívit do 25. října každý den mezi devátou a dvacátou hodinou.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: denik.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *