Audioknižní víkend lákal posluchače na Nesbøho i na prvotiny

K audioknihám si nachází cestu stále více Čechů. I proto se ve dnech 9. až 11. října uskutečnila akce Audioknihy NAHLAS!, která si klade za cíl rozšířit řady posluchačů nově namluvenými tituly. Mezi předčítanými novinkami se objevily knihy Joa Nesbøho, Julesa Verna nebo Agathy Christie.

foto: OneHotBook.cz
foto: OneHotBook.cz

Do prvního ročníku akce se zapojilo přes 150 knihkupectví v České a Slovenské republice. Na páteční slavnostní zahájení spojené s křtem audioknihy Dívka ve vlaku dorazilo do pražského Paláce knih na Václavském náměstí přibližně padesát zájemců, zúčastnili se i vypravěči z řad herců a umělců. Ukázku z literární prvotiny britské autorky Pauly Hawkinsové Dívka ve vlaku přečetla Tereza Bebarová, Syna Joa Nesbøho prezentoval Petr Kubes. Jako postavy z románu Johna Fowlese Sběratel se představili Jaroslav Plesl s Lucií Pernetovou. Úvodní večer zakončil symbolický křest audioknihy Dívka ve vlaku, které se celosvětově prodalo na tři miliony výtisků, a autogramiáda přítomných herců.

Audioknihy si získaly popularitu zejména v posledních pěti letech díky rozšířenému a jednoduchému stahování do chytrých telefonů, nicméně první namluvená kniha vznikla už v roce 1934 a během šedesátých let se čtené knihy šířily na gramofonových deskách. „Naše akce je výjimečná, protože je vůbec první svého druhu v Česku i na Slovensku. Chceme audioknihy rozšířit do povědomí lidí, zejména mladšího publika,“ řekl Martin Pilař z vydavatelství OneHotBook. Dívka ve vlaku a Syn vyjdou dokonce dřív jako audioknihy.

Řadu audioknih rozšířily kromě novinek také literární klasiky jako Patnáctiletý kapitán od Julesa Verna, Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota Agathy Christie nebo povídkový soubor z děl Karla Čapka, Jaroslava Haška, Jana Nerudy a Oty Pavla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *