Italská firma odmítla předat pražské hlavní nádraží, jako náhradu žádá přes miliardu

Stavební společnost Grandi Stazioni nepředala budovu nádraží Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), přestože jí v noci z neděle 16. října na pondělí 17. října skončil třináctiletý nájem. Zástupci italské firmy se nezúčastnili pondělního předání klíčů ministrovi dopravy Danu Ťokovi (ANO), klíč tak předal šéf servisní společnosti ISS Jan Boháček.

Společnost ještě v neděli uváděla, že není důvod, proč by jí měl skončit nájem, takže o dalším postupu bude informovat v pondělí. Podle SŽDC Grande Stazioni nedodržela plně podmínky smlouvy, jelikož měla provést kompletní rekonstrukci nádraží, což v požadovaném termínu nestihla. Italové si v případě splnění podmínek nárokovali prodloužení nájmu o dalších 30 let s tím, že se budou o nádražní budovu nadále starat. „Svojí neúčastí na pondělní schůzce potvrzují, že si uvědomují vinu,“ uvedl Ťok pro ČTK.

Firma již dříve uvedla, že v případě vypovězení smlouvy bude požadovat náhradu ve výši 1,2 miliardy korun za ušlý zisk. SŽDC dle svého stanoviska vyplatí pouze částku, kterou prokazatelně stála oprava části nádraží, kterou Italové stihli.

Grande Stazioni podle webu Lidovky.cz začala navíc některým nájemcům zasílat výpovědi: například prodejci Tchibo nebo společnost JVL, která provozuje obchod s potravinami. SŽDC naopak začala vyjednávat o nových smlouvách pro prodejce operující na hlavním nádraží. „Již jsme kontaktovali 43 nájemců a budeme hovořit i se zbývajícími sedmi. Smlouvy budou uzavřeny na začátku příštího týdne,“ řekl serveru náměstek SŽDC Tomáš Drmola. Kontrakty by měly mít téměř stejné podmínky jako ty současné.

Stavební firma měla například provést plnou rekonstrukci slavné Fantovy kavárny. Tu ale dokončit nestihla, přestože se kavárna otevřela v červenci 2015. Stihla zrekonstruovat čtyři nástupiště, na která instalovala výtahy a eskalátory. Nejmarkantnější proměnou pošla vstupní odbavovací hala s obchody a restauracemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *