Pro první titul si v písečném Kolíně dojel junior Kopecký. Domácí eliťáci nestačili na Belgičany

Druhá prosincová sobota patří každoročně předposlednímu závodu nejvyšší domácí cyklokrosové soutěže TOI TOI cupu, který letos hostil Kolín. O tituly se utkali závodníci v mládežnických kategoriích. Poprvé oblékl mistrovský dres junior Kopecký, velká naděje české reprezentace. Také domácí Paprstka a Nesvatba z týmu Express CZ Kolín pod vedením Jana Slavíčka chtěli ukázat pozvaným Belgičanům, kdo to v písku umí lépe. To se jim v závěru nepodařilo a nejvyšší příčky brali David van der Poel s Dietherem Sweeckem.

V Kolíně se naposledy rozhodovalo o mistrovských titulech v lednu 2016, kdy na promrzlé trati zvítězil Radomír Šimůnek. Od té doby se změnilo startovní pole, trať však zůstává až na pár drobných úprav stejná. Ani počasí nenasvědčovalo tomu, že by do boje o pódium zasáhly přírodní podmínky. Největší obavy tak budily písečné pasáže, především těžký úsek na valu za stadionem.

A to se potvrdilo již při prvním závodě, kdy proti sobě bojovaly až do samého konce věčné rivalky v domácím seriálu, Kristýna Zemanová (Topforex Lapierre) s Kateřinou Hladíkovou (Ivar CS Author Team). Obě závodnice od sebe dělil v celkovém hodnocení pohárové soutěže jediný bod, a tak si nedaly nic zadarmo. Rozhodla až písečná pasáž za stadionem, kde po třech kolech nechala více sil Hladíková. „Rozhodlo se v písku, během závodu jsem si Kristýnu pokaždé dojela, ale pak už jsem neměla sílu,“ řekla po dojezdu Hladíková. V týdnu ji navíc trápilo nachlazení. Kristýna Zemanová se tak v ten den stala nejen první mistryní republiky, ale i vítězkou celkového hodnocení seriálu TOI TOI cup. Na pódiu ještě tuto dvojici doplnila Aneta Novotná (Adastra Sokol Veltěž), která ale měla už půlminutovou ztrátu.

Kristýna Zemanová, Kateřina Hladíková a Aneta Novotná společně na stupních vítězů

Rovněž mladší a starší žáky trápily těžké písečné pasáže. Letos neporažený Mirek Müller (Mapei Kaňkovský) využil poslední techniky a podařilo se mu vytvořit si malý náskok na Daniela Mráze (TJ Uničov), který s ním celý závod spolupracoval a na rovinách předvedl, že má hodně sil. „Dan měl velký tah, měl jsem práci za ním uviset. Nastoupil jsem před posledním pískem a udržel si mírný náskok,“ popsal rozhodující okamžik Müller. Zezadu je navíc po nevydařeném startu pronásledoval Adam Seeman (TJ Stadion Louny), který zaostal jen pár vteřin za vítězem. Dva okruhy mu však nestačily k tomu, aby mohl ztrátu dohnat úplně. Celkové pořadí si s přehledem udržel Müller, za ním však na pódium vystoupili Filip Samec (Bikeclinic Junior Team) a Jan Frühauf (Cyklosport-Pitstop.cz). Ti v závodě dojeli v opačném pořadí, tedy Frühauf čtvrtý a Samec pátý.

V kategorii kadetů se jelo razantně už od samého startu, do úniku se dostal Matyáš Fiala z táborské líhně cyklokrosových talentů. Jakkoli ale mohl využít moment překvapení i skvěle naladěné formy, vzorně spolupracující Jan Zatloukal (Cyklo Team Kolárna) a David Šulc (Ivar CS Author Team) ho dostihli. Na rychlé trati Fiala nemohl doufat v udržení náskoku, a tak do posledního kola vjížděla trojice společně. Po chybě Šulce v zadní písečné pasáži byli ve hře o titul už jen dva závodníci. Zatloukal však překvapil Fialu již na rovině před závěrečným písečným polem a náskok si hravě udržel. Navíc Fialovi chyběly síly, které vydal hned v úvodu závodu. Zato Davida Šulce čekaly ještě perné chvíle, když ho zezadu dojel Tomáš Tlamka (Nutrend Specialized Racing). Pódiové umístění těsně vybojoval až v závěrečném spurtu. V celkovém pořadí se štěstím obhájil vedoucí pozici Zatloukal Před Davidem Šulcem, oba měli stejný počet bodů. Rozhodlo tedy podle pravidel až pořadí v mistrovském závodě. Třetí místo v seriálu TOI TOI cup pak udržel Matěj Stránský (Ivar CS Author Team).

Jakub Šulc v posledním kole na překážkách zachyboval, díky čemuž se propadl o několik míst

Po kadetech se postavili na start junioři. Těm šlo nejen o titul, ale také o místo v reprezentaci a následně i možnost zúčastnit se mistrovství světa, které se jede začátkem února v holandském Valkenburgu.  „Podle papírových předpokladů by měli patřit k favoritům Tomáš Kopecký a Jakub Schierl, dva hlavní kandidáti na titul. Bude to otevřený boj hlavně mezi nimi,“ uvedl pár dní před závodem reprezentační trenér Petr Dlask pro server cyklokros.cz. Varoval rovněž před zrádností písečných pasáží. Do širšího okruhu favoritů pak patřili podle Dlaska ještě prvoročáci Tomáš Ježek (Ivar CS Author Team), Jakub Hník (Mapei Merida Kaňkovský) a Jakub Ťoupalík (Cycling Academy Tábor), nositelé známých jmen v cyklokrosovém světě. Z nich však do souboje o medaile zasáhl pouze Ježek, který bral bronz. Ťoupalík zachyboval a závod nedokončil, Hník skončil sedmý.

Roli favorita potvrdil Kopecký (Acrog Balen BC), který si od druhého kola vypracoval náskok a sólovou jízdou si dojel pro svůj první titul. Je zajímavostí, že o něm bylo slyšet až v loňské sezóně, kdy se začal na domácích závodech více ukazovat, avšak letos byl vedle šampionátu pouze ve Slaném. Dosud závodil především v Belgii, která je Mekkou cyklokrosu. Pro své výkony v závodech světového poháru je velkým želízkem v ohni pro nadcházející mistrovství světa. Druhý Jakub Schierl (Express CZ Kolín) mohl být se stříbrem spokojen. Tak jako tomu bylo v ostatních kategoriích, rozhodl o svém umístění až před závěrečnou dunou. „Tomáš je trochu jinde, je zaslouženě nejlepší. Zdejší trať je specifická, spíš takový silniční závod,“ ocenil soupeře Schierl. Jako jeden z mála také skákal přes překážky, což ukazovali později i jeho starší týmoví kolegové v kategorii elite. V celkovém hodnocení ho už nikdo nemohl ohrozit, za druhým Ježkem skončil Jakub Říman (Cyklo Team Kolárna).

Diether Sweeck před sjezdem ke stadionu

Závod kategorie elite zpestřili belgičtí jezdci David van der Poel (Beobank-Corendon) a Diether Sweeck (Era Real Estate-Murprotec). Oba dokázali, že to na písku umí, i když domácí dvojice Jan Nesvatba s Tomášem Paprstkou měli výhodu domácího prostředí a navíc si mohli pomoct i jako týmoví kolegové. Tuto taktiku však neměli příliš šancí uplatnit, neboť Belgičané od začátku diktovali tempo a drželi si své pozice i při vjezdech do terénu. Navíc se mezi nimi držel i Martin Bína (CK Kolokrám.cz – Svijany), který se vrátil po roční pauze jako hobby závodník. Nesvatba pak zaváhal v jedné ze zadních písečných pasáží a ztrátu si musel s vypětím sil dojíždět. To se mu ale nepodařilo a musel se spokojit se čtvrtým místem. Rozhodujícím okamžikem bylo předposlední kolo, kdy van der Poel se Sweeckem prudce nastoupili a Paprstka na to nedokázal reagovat. Nepomohla ani vzájemná pomoc s Martinem Bínou. Ti dva se v závěru také rozdělili, a tak si Paprstka dojel pro bronz a celkové vítězství v seriálu TOI TOI cup před Nesvatbou. Kolínský tým si mohl připsat ještě jeden velký úspěch, a to vítězství v celkovém hodnocení týmů.

O drama se postaral také závěrečný závod žen. Favoritka domácí soutěže Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) udělala zbytečnou chybu v jedné ze zadních písečných pasáží, kde si vybrala riskantní stopu. To ji stálo nejen pád a ztrátu vteřin, ale i poškození řazení. Než dojela do depa, přeskočily ji Nikola Nosková (Donen Vondelmolen CX-Team) a Nikola Bajgerová (Eleven-Mercedes-Benz Mitas). Nikola Nosková tak byla najednou v čele a konzistentní a bezchybnou jízdou si dojela pro vítězství. Bajgerová však svojí pozici neudržela a nechala se Havlíkovou předstihnout. „Pro mě je to velké překvapení, vůbec jsem to nečekala, ale připravovala jsem se dlouho, tak snad to konečně půjde,“ uvedla v cíli Bajgerová, která se chystá na nadcházející světové poháry i mistrovství světa.

Nikola Bajgerová ihned po startu ukázala, že jí rovinatá trať v Kolíně sedí

Pro Nikolu Noskovou to bylo letos první vítězství v domácím seriálu. „Já vím, že mi tahle trať seděla, oproti Milovicím, kde to bylo hodně technické a na blátivém povrchu. Tahle trať je hodně do rovin a do tahu, takže to připomíná silniční závody,“ uvedla Nosková, která je sama vynikající silničářkou.

Všechny závodnice nakonec dojely za zhoršujícího se počasí do cíle samostatně. Spíše než taktika a technická vyspělost tak zvítězila fyzická příprava závodnic. Závod se příliš nevydařil například bikerce Vendule Kuntové (Ghost team), která slavila triumf v poháru v Jabkenicích a patřila do širšího okruhu favoritek.

 

Text vznikl v rámci předmětu Specifika sportovní žurnalistiky pod vedením PhDr. Alice Němcové Tejkalové, Ph.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *