Lajna 3

Třetí série seriálu Lajna byla prezentována zajímavým a moderním způsobem. 6. 10. 2021 bylo možné při premiéře v kinech Cinestar zhlédnout první čtyři díly. A od následujícího týdne vždy v pondělí Televize Seznam vysílala novou epizodu. Byl jsem přítomen jak v kině, tak i každý další týden právě u televize.

Projekt režiséra Vladimíra Skórky a scénáristy Petra Kolečka byl obklopen velkým očekáváním. Trenér Luboš Hrouzek se v českém (nejen hokejovém) prostředí stal ikonou a jeho fanoušci se počítají na statisíce, možná i miliony. Scénář mu tentokrát připravil novou výzvu. A opět o něco náročnější.

Hrouzek je pro své nepřizpůsobivé chování vyhozen z milované Slavie. A jako dar z nebes mu do klína spadne nabídka na trénování slovenského národního týmu. Tou sice zprvu opovrhuje, protože slovenským hokejem pohrdá, ale následně je přitelkyní Deniskou donucen přijmout.

Na Slovensku se Hrouzek uvede jako hulvát, který má ze svých hráčů legraci, Ale uvnitř týmu se brzy začnou projevovat i jeho nezpochybnitelné kvality. Hráče nutí číst Štúra, patřičně národně cítit, tužit vzájemné vztahy a samozřejmě i fyzicky dřít. Navíc z české reprezentace přetáhne syna Patrika, který je hokejovou hvězdou. A především – přiměje k návratu do reprezentační branky legendárního Joža Borovčíka.

Vyvrcholením seriálu je Mistrovství světa v Praze, kam Hrouzek s týmem odjíždí pro slíbené zlato. Během nepovedené skupinové fáze to ale se Slováky nevypadá dobře. Hráče i trenéra naštěstí na poslední chvíli vybudí emotivní impulzy ze strany rodin a postup je zachráněn.

Ve vyřazovací části si Hrouzkův tým poradí s favorizovanými Švýcary a následně je nasazen do „bratrovražedného“ duelu s Čechy. V něm jde Lubošovi nejen o Slovensko, ale i o osobní hrdost. Soupeřovým trenérem je totiž hlavní záporák série – Roman Dolinek. A Hrouzek tuto zkoušku zvládne.

Pak už se jde do finále s Ruskem. Hrouzek týmu připomíná historickou důležitost střetnutí, vzývá Jardu Jágra, a když jde na ledě do tuhého, společně se synem Patrikem přímo do televizních kamer požádají o ruku své přítelkyně. I díky impulzu v podobě přijetí obou žádostí se zápas po nájezdech podaří vyhrát a seriál tak končí happyendem na všech frontách.

Osobně jsem byl třetí Lajnou více než zklamán. Autoři se rozhodli posunout osobnost Luboše Hrouzka do nové (klidnější) polohy. A tím seriál připravili o zásadní zdroj toho nejlepšího humoru, na který fanoušci čekali.

Příběh nebyl špatný a zejména v první polovině série bych ocenil výpravu. Filmaři si s ní dali záležet, což působí velmi svěže a příjemně. Během turnaje v Praze ji však spolehlivě pohřbili. Prázdné tribuny si sice ospravedlnili pandemickou situací, ale i tak působí prostě hrozně. Hokejisté hrají nepřirozeně amatérským tempem a z gólů se radují, jako by na tréninku hráli o čokoládu.

Velmi křečovitě působí filmařská snaha o autenticitu televizních přenosů. Hokej komentovaný Jaromírem Bosákem nepůsobí dobře. A přítomnost Jaromíra Jágra v každičkém předzápasovém studiu je v kombinaci s jeho hereckou kvalitou trapná.

Odhlédnu-li však od všech zmíněných zklamání, Lajna 3 je pořád jedním z nejlepších seriálů, které u nás za poslední léta vznikly. Nasmál jsem se až až a podobně kritický jsem  jen proto, že porovnávám s fenomenální Lajnou 1 a vynikající Lajnou 2.

Lajny 3 si v poslední řadě velmi vážím proto, že se nebojí udělat si legraci z kohokoliv a čehokoliv. Tentokrát jde především o Slováky, gaye a ženy. Rozumnému člověku je jasné, že jde pouze o nadsázku, ale i ta bude v podobných případech, tuším, už brzo cenzurována. Lajna se takového útlaku nebojí. A i v tom je její kouzlo.

Text vznikl  v předmětu Poválečná literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

Foto: Stream.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *