Pražské jaro bude plné inovací, otevírá se rodinám i výtvarnému umění

Vojtěch Mareš

Tři květnové týdny plné klasické hudby, zajímavých přednášek a doprovodných programů s dalšími novinkami slibuje 79. ročník mezinárodního festivalu Pražské jaro. Slavnostně ho 12. května zahájí Berlínští filharmonici cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. U příležitosti výročí dvě stě let od skladatelova narození pak Česká filharmonie uvede nové nastudování Libuše, jeho nejznámější opery.

V den zahájení také začne výstava Pražské jaro Art Salon. Šest děl předních českých výtvarníků inspirovala právě Má vlast. Každé z nich jinou technikou představuje jednu ze symfonických básní. „Jedná se o největší vykročení z hudebních vod,“ uvedl Pavel Trojan, ředitel festivalu. Díla budou na jeho konci vydražena.

Kromě zahraničních interpretů se festival hlásí i k současným českým skladatelům, kteří se v zahraniční proslavili více než ve své vlasti. Patří mezi ně například skladatelé Miroslav Srnka nebo Kryštof Mařatka. Jeho nový houslový koncert Svatyně inspirovaný pravěkým uměním zahraje Filharmonický orchestr Francouzského rozhlasu.

Pro rodiny s dětmi a mladé připravili organizátoři takzvaný SpringTEEN, tedy květnovou sobotu s pestrými koncerty a kreativními workshopy. Děti si budou moci vyrobit jednoduché hudební nástroje ze zeleniny nebo odpadu, při koncertech mohou hledat záhadné indicie.

V každoročně pořádané mezinárodní soutěži budou letos hudebníci soutěžit ve hře na housle a lesní roh. Hlavní cenu udělí kritici, o nové divácké ceně rozhodnou návštěvníci koncertů. Ti dále mohou zavítat na přátelské duely kritiků s názvem Dva umělci, dva pohledy nebo na konferenci Malá země – velcí hudebníci k Roku české hudby.

Z tiskové konference Vojtěch Mareš

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D

Zdroj obrázku: Prague festival. In: Pixabay [online]. [cit. 2024-04-06]. Dostupné z: https://pixabay.com/photos/prague-festival-river-rowing-boats-5935651/