Letošní Den Země se věnoval obnově naší planety

U příležitosti už 51. Mezinárodního dne Země uspořádala Asociace společenské odpovědnosti vzdělávací akci, která měla posluchačům přinést praktické tipy, jak přispět k obnově planety. Uskutečnila se v rámci Akademie Cílů udržitelného rozvoje a byla první ze čtyř částí, věnovaných tomuto tématu.

Oslavu Dne Země 22. dubna zahájil edukativní projev české polární vědkyně a vedoucí centra polární ekologie Marie Šabacké. „Jen Alpy přijdou do roku 2050 o polovinu ledovců. V Švýcarsku a na Islandu dokonce zavedli tradici smutečního průvodu, takových pohřbů, když některý z jejich ledovců definitivně zanikne. Pokud se nic nezmění, Evropa bude téměř bez ledu na konci tohoto století,“ varovala vědkyně.

Hovořila také o problematice oteplování planety vlivem uhlíkové stopy, šíření nepravdivých informací a nadužívaní fosilních paliv. „Mrtví dinosauři, které pálíme jako zdroj paliva, nám stejně dříve nebo později dojdou, tak proč už teď neinvestovat do nových obnovitelných technologií a vyhnout se riziku klimatické katastrofy,“ doplnila Šabacká.

Za organizaci Česká krajina představil Dalibor Dostál projekt Rezervace divokých koní, který vyhrál Cenu SDGs 2020 v kategorii Změna klimatu. Zkratka SDGs pochází z anglického Sustainable Development Goals, tedy Cíle udržitelného rozvoje. V roce 2015 je přijaly všechny státy OSN, aby ukončily chudobu, bojovaly s nerovností a se změnou klimatu. V panelové diskusi se o své zkušenosti podělili zakladatel iniciativy Plant for the Planet v ČR Šimon Michalčík, ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje Anna Pasková, již zmíněný Dalibor Dostál a americký odborník na udržitelnou energii Thomas Weirich.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *