Ceny Czech Grand Design ovládla DIY svítidla autorů Herrmann & Coufal

S absencí diváků a domovského prostředí pražského Stavovského divadla se uskutečnil 15. ročník Cen Czech Grand Design 2020. Vysílal se živě 21. dubna na ČT Art přímo ze studia na Kavčích horách. Cenu absolutního vítěze napříč kategoriemi, stejně jako Designera roku, si odnesla dvojice Eduard Herrmann a Matěj Coufal. Porotu zaujali převážně návrhem tří svítidel s tvůrčím způsobem do it yourself, a to ve spolupráci s hobbymarketovým řetězcem Hornbach. Druhé ocenění jim předal ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Herrmann & Coufal, jak se v branži prezentují, obohatili výtvory prvky jednoduchosti, jak k oblíbenému DIY stylu patří. Lampa Tension připomíná dlouhým tvarem s kontrastující ocelí prut či lehkou tyč, lustr Lift poskytne tolik ramen, kolik si jich zákazník vytvoří. Porota designéry ocenila i za minimalistická závěsná světla Capsule. „Krása nemusí být povrchová, ale schovaná ve smyslu věci anebo v důmyslné konstrukci,“uvádí vítězové. Za prvenství v kategorii Designer roku získali od ministerstva 70 tisíc korun na další projekty.

Ceremoniál moderovali již potřetí Jiří Konvalinka a Jan Vejražka, vystupující jako Mutanti hledaj východisko, „teleporty“ cen k vítězům zprostředkovávala herečka Berenika Kohoutová. Cenu za objev roku získala ženská dvojice Lappa Studio za akusticko-světelný projekt Eclipse, v kategorii oděvu uspěl Jakub Polanka. Výrobcem roku se stala Tkalcovna Kubák.

Ocenění ilustrátora roku od pražského primátora Zdeňka Hřiba připadlo knize Apolenka z modrotisku autorů Vlková & Šrámek, nejlepší šperky vytvořil Zdeněk Vacek. V kategorii grafického designu porotu okouzlilo studio 20YY Designers za vizuální identitu pro Muzeum literatury, cenu za nejlepší fotografie si odnesly Shotby.us. Na závěr sám sebe do Síně slávy uvedl rektor UMPRUM Jiří Pelcl.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Czech Grand Design

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *