Ponurá Smršť viny, československý thriller zamává s perspektivou

Adéla Žeromská

Pawla a Martin si procházejí partnerskou krizí, kterou se rozhodnou překonat dovolenou ve slovenských lázních. Pobyt ale změní balíček s podklady k nevyřešené vraždě. Dávno pohřbená traumata ožijí a brzy není nic takové, jaké by se na první pohled mohlo zdát. Takové napětí líčí československý mysteriózní thriller Smršť, který do kin zamíří 4. dubna. Ve snímku na motivy stejnojmenné knihy Jozefa Kariky se v hlavních rolích představí Anna Geislerová a Tomáš Maštalír.

Prostřednictvím balíčku požádá kolega forenzního psychologa Martina o pomoc s případem známým jako jízda smrti, při které zemřeli čtyři lidé. Jediný přeživší, řidič vozidla, neštěstí připisuje halnému větru, při němž údajně roste počet nehod, sebevražd a trestných činů. Martinova žena Pawla mezitím v komplexu podstupuje léčebné procedury, při nichž zažívá záchvaty úzkosti a zoufalství. V narážkách na minulost svůj psychický stav možná oprávněně vyčítá manželovi. Konfrontace doprovází zesilující vítr.

Ponurá atmosféra koresponduje s kulisami funkcionalistické architektury Lázní Sliač. „Když jsem šla sama temnými chodbami a hledala svůj pokoj, tak jsem se naprosto jednoznačně bála. Atmosféra lázní mimo sezonu je opravdu specifická. Strašidelná,“ přiznala Anna Geislerová na tiskové konferenci ve středu 20. března.

„Příběh musí působit uvěřitelně, aby divák měl reálný pocit, že něco takového se opravdu může stát. Že i s ním si občas, tak jako s hrdiny našeho příběhu, může mysl zahrávat,“ dodává režisér Peter Bebiak v tiskové zprávě. Do povědomí diváků se zapsal velmi úspěšným seriálem Devadesátky a třídílnou sérií Spravedlnost, oceněnými Českým lvem. Pod jeho vedením vznikly i Případy 1. oddělení, Specialisté či minisérie Herec.

Z tiskové konference Adéla Žeromská

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D

Zdroj obrázku: Smršť. In: ČSFD [online]. [cit. 2024-04-06]. Dostupné z: https://www.csfd.cz/film/1395777-smrst/galerie/plakaty/