Mezi námi lidmi a Miloň Novotný

Mezi námi lidmi – příznačný název retrospektivní výstavy Miloně Novotného, klasika české humanisticky orientované fotografické tvorby 20. století. Výstavu konanou k nedožitým 90. narozeninám fotografa mohou příznivci české fotografie navštívit v Leica Gallery od 3. prosince do 10. ledna.

Kromě reportážních fotografií zachycujících události okupace Československa v roce 1968 a pohřeb Jana Palacha, nabízí expozice převážně snímky všedních dní. „Jeho snímky dýchají darem vcítit se do situace před objektivem, uměním nahlédnout pod povrch zdánlivě všedních událostí a i smyslem bleskově vyhmátnout ten nejvýstižnější okamžik a detail,“ popsala Novotného tvorbu kurátorka výstavy Dana Kyndrová. Návštěvníci mohou zhlédnout soubor fotek nazvaný Československo (1950 – 1980), ale rovněž sbírky Indie (1969, 1973), Londýn, Pražské jaro (1968), Sovětská invaze (21. 8. 1968), Jan Palach, Hudebníci a Prysk.

Pohřeb Jana Palacha: By Miloň Novotný – Alena Novotná, CC BY-SA 4.0

Miloň Novotný je představitelem generace ovlivněné legendární výstavou Lidská rodina vytvořenou Edwardem Steichenem. Fotografoval výhradně černobíle. Jeho nejúspěšnějším a nejplodnějším obdobím se stala 60. léta, v nichž také publikoval své nejznámější dílo Londýn. Spolupracoval s Divadlem Na Zábradlí či Činoherním klubem, fotografoval počátky Laterny magiky, jeho fotografie otiskovaly Literární noviny a Divadelní noviny. V období normalizace se jeho tvorba zaměřovala na snímky obyvatel Prysku, vesnice, v níž měl chalupu a portréty hudebníků. Negativy této série jsou dnes uloženy v archivu Národního muzea.

Snad si mohu dovolit připodobnit fotografickou tvorbu Miloně Novotného k básnické Václava Hraběte. Oba dva  umělci dokážou scénu zcela syrovou a všední vypodobnit poeticky, poutavě i nespoutaně. Jejich obrazy, ať už pořízené perem či fotoaparátem, nalézají kouzlo v malých lidských neřestech a emocích. Častým motivem se stávají cigarety a jejich kouř, alkohol, hra světel velkoměsta, vášnivá láska a tajemství. Mnohdy jsem stála před fotografií Miloně Novotného a snažila se najít nebo domyslet tajemný příběh, který sice snímek nastínil, ale celý ho nedovyprávěl. Tajemno a nezodpovězená otázka – to je, podle mého názoru, síla, která již desetiletí poutá Novotného příznivce k jeho dílu.

Prodavač hub: By Miloň Novotný – Alena Novotná, CC BY-SA 4.0

Jednu z těchto otázek se nedávno podařilo rozluštit skautské veřejnosti. Na nejznámější fotografii ze sbírky Jan Palach stojí neznámý chlapec zdravící skautským pozdravem. Tajemná zde tedy není jen identita hocha, ale rovněž důvod, proč v daný moment zdravil. Vedení organizace Junák po třídenním hledání 16. ledna 2019 mladého účastníka pohřbu Jana Palacha nalezlo. Díky výzvě na Facebooku se přihlásil pan Vladimír, jenž následně v rozhovoru vysvětlil, že tři prsty s palcem přes malíček zdvihl na počest státní vlajce, kterou nesl student v čele průvodu.

Zpráva vznikla na kurzu Poválečná česká literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

Foto: Wikipedia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *