Kladno zachránilo extraligu. Vsetín vzdoroval v brněnském azylu marně

— Martin Rambousek

Složení účastníků hokejové extraligy se nezmění. Kladno v baráži nezaváhalo a vítězstvím 4:0 na zápasy stvrdilo pozici v nejvyšší soutěži. Naopak Vsetín se stal po Zlínu a Jihlavě třetím vítězem první ligy, který v nastoleném formátu nedotáhl postup o patro výš. Čekání na návrat mezi elitu si tak jeden z nejúspěšnějších český klubů protáhne minimálně o jednu sezonu.

Série nabrala už od úvodních zápasů na kladenském ledě jasnou trajektorii – domácí měli po výhrách 4:1 a 7:2 slibně nakročeno k udržení. K druhému vítězství přispěl gólem i Jaromír Jágr, který se ve věku 52 let a 63 dnů stal nejstarším střelcem v profesionálních soutěžích. Jeho tým úspěšný vstup následně potvrdil v Brně v místní Winning Group Areně, kam se Vsetínští přesunuli kvůli nedostatečné způsobilosti domovského stadionu Na Lapači.

Valaši mohli sérii zdramatizovat především ve čtvrtém utkání, kdy ještě v poslední třetině vedli o gól. Jenže v 48. minutě Rytíři srovnali a následně jim trefou v oslabení vystřelil další rok v extralize Matyáš Filip. „Ohromně se mi ulevilo. Určitě to není něco, co bychom na Kladně chtěli zažívat každý rok,“ řekl pro Hokej.cz kapitán Radek Smoleňák.

Vsetín udělal vše pro to, aby svým hráčům připravil na jihu Moravy atmosféru, na kterou jsou zvyklí. Do Brna přijely speciálně vypraveným vlakem tisíce žlutozelených nadšenců, kteří dvakrát brněnskou arénu vyprodali. „Jsou neskuteční. Tohle byla tak elektrizující atmosféra, že nás to strašně hnalo dopředu,“ citoval Hokej.cz vsetínského Ondřeje Machalu, kterého mrzelo, že pro fanoušky nevybojovali alespoň jednu výhru.

Systém, kdy poslední tým nejvyšší soutěže čeká přes měsíc na vítěze nižší ligy, funguje v Česku od ročníku 2021/2022. Kladno do bojů o přežití spadlo v každém ze tří roků a pokaždé slavilo záchranu. V první barážové sezoně s nimi stál na vítězné straně mimo jiné právě Machala, jenž letos naopak poprvé zažil zklamání z neúspěchu. „Osobně říkám, že taková baráž je absolutní kravina. Tým z Chance ligy skoro nemá šanci,“ prohlásil.

Autor fotografií: Martin Rambousek

Text vznikl v rámci předmětu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D