Padělky vystavené v Národní galerii? To je nová expozice Falza? Falza!

Žádný Da Vinci, Vermeer nebo Kupka, nýbrž podvrhy z rukou jejich imitátorů. Národní galerie Praha představuje české i zahraniční falzifikáty významných uměleckých děl z období od 15. století až do poloviny 20. století. Výstava je k vidění ve Šternberském paláci na Hradčanech a potrvá až do 1. května příštího roku. Ve vybraných termínech se návštěvníci v bohatém doprovodném programu dozvědí, jaký je rozdíl mezi falzem, kopií a replikou. Ne všechny napodobeniny totiž vznikly se špatným úmyslem. 

Expozice dále odhaluje, jak se samotné padělky poznávají, a to při spolupráci restaurátora, historika umění a chemika. Ukazuje falza středověkých obrazů, soch a tušových maleb. V některých případech dokonce nabízí i jejich srovnání s originálem. NGP použila falešná díla ze svých sbírek, která jí připadla po válečné konfiskaci či je dokonce sama koupila. Zlatým hřebem expozice je vrcholný kousek Cizoložnice před Kristem slavného padělatele Hana van Meegerena, který se dokonce dostal do sbírky Hermanna Göringa, druhého muže třetí říše.

Kurátorkou výstavy je Olga Kotková, která se k morálnímu aspektu ukazování padělků vyjádřila na tiskové konferenci: „Falza ke sběratelství patří a NGP to chce přiznat.” Navíc často dostávala otázky, kde a zda jsou vůbec k vidění. Ředitelka Alicja Knast zase zmínila, že tento projekt je výsledkem mezioborové a zahraniční spolupráce a přidala zajímavost, že výstavní paneláž je vytvořená z recyklovatelných materiálů, což ji činí šetrnou k životnímu prostředí. 

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Johannes Vermeer – falzum, Han van Meegeren, Kristus a cizoložnice, kolem 1936–1940, zdroj: Národní galerie Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *