Festival Ji.hlava letos přináší více než 200 filmů online

Od 27. října do 8. listopadu se uskuteční 24. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Kvůli pandemii koronaviru se akce sice musí přesunout do světa internetu, diváci však nebudou o nic ochuzeni a na oficiálních stránkách festivalu MFDF Ji.hlava se mohou těšit víc než na 220 filmů. Na tiskové konferenci 14. října pořadatelé některé z nich představili.

Za zmínku jistě stojí film Martina Páva, Vlci na hranicích, který vypráví o návratu vlků na Broumovsko. Ze zahraničí je to pak například snímek Zaho Zay režisérky Maévy Ranaïvojaony, který se odehrává na Madagaskaru a snaží se divákovi přiblížit tamější situaci s korupcí a kriminalitou, ale režisérka se v něm také pokouší najít svého otce a své kořeny.

Diváci však nepřijdou ani o slibovaný doprovodný program. „Rádi bychom co nejvíce zprostředkovali jihlavskou atmosféru. Plánujeme několik paralelních živých streamů, celodenní vysílání z jihlavského Majáku i interaktivní propojení diváků a filmařů,“ říká Marek Hovorka, ředitel festivalu. Cena akreditace je tentokrát nižší. Lidé za ni zaplatí minimálně 350 korun, avšak mohou přispět i víc, a tím podpořit letos strádající filmaře, kterým bude věnováno 60 % z každé akreditace.

Pořadatelé festivalu se nenechávají situací odradit, ba naopak doufají, že online setkání přiláká více lidí. „Ten letošní ročník berme za odměnu, protože i bez toho, abychom za těmi filmy museli do Jihlavy, se k nim dostaneme, což je skvělá příležitost. Navíc bych rád věřil, že tímto způsobem objevíme i nové diváky,“ svěřil se Hovorka.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *