Je to úplně v pořádku

„Dejte jeden prst dolu, pokud občas brečíte a ani nevíte proč. Dejte prst dolu, pokud toužíte po komplimentech, ale neumíte je přijmout, … A teď je všechny zase napněte a usmějte se, protože tohle všechno je úplně normální.“ Tímto Tik Tokovým trendem začíná krátký film Ooh that’s okay, který měli diváci možnost shlédnout na pětadvacátém ročníku filmového festivalu Ji.hlava.

Snímek propojuje dvě formy deníků jeho autorek. Eliška Plíhalová si svůj deník vede psanou formou, která ve filmu tvoří zvukovou část. Druhá z režisérek snímku, Markéta Slaná své vzpomínky a pocity zaznamenává skrze video a její vlogy se tak staly vizuální součástí filmu. Obě se však shodují, že deník je formou, jak se vyrovnávají s jejich pocity. „Kolem nás se děje strašně moc špatných věcí; hrozně moc násilí, genocida, rasismus, klimatická krize. Občas si říkám, proč mám vlastně ráno vstát z postele. Kdybych neměla deník, tak tu už asi nejsem,“ doplnila Plíhalová v diskusi po promítání.

Osmi minutový snímek tak neukazuje pouze problémy dvou dívek a to, jak se vyrovnávají s depresemi a úzkostmi, ale otevírá i témata celospolečenská, jako je právě klimatická krize, odcizení či zrušená budoucnost.

Snímek vznikl v rámci sekce My Street Films. „Ani jedna z nás film nikdy nenatáčela, bylo fajn si vyzkoušet něco nového a pokusit se pojmenovat naše problémy,“ řekla Plíhalová. Autorky, které jsou zároveň kamarádky se skvěle doplňují; Markéta studuje fotografii a je absolventkou teorie interaktivních médií, Eliška zase vystudovala sociální antropologii a jak sama dodává víc, než vizuálu se věnovala obsahu.

Foto: Šárka Vlasáková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *