Poslední koncerty Spirituál kvintetu už podruhé odložila pandemie

Svět ještě nevěděl o dnes již legendárních The Beatles, v amerických prezidentských volbách zvítězil John Fitzgerald Kennedy a Jurij Gagarin se na svou slavnou misi do vesmíru teprve připravoval. Je řeč o roku 1960. Před 60 lety se ale zrodila také nejdéle vystupující česká skupina Spirituál kvintet, která 14 koncerty v Lucerně plánovala uzavřít své působení na tuzemské hudební scéně. Stejně jako do většiny kulturních akcí zasáhla i do této koronavirová pandemie. Kapela tak musela 12 z celkových 14 závěrečných koncertů už dvakrát odložit.

U zrodu tehdy ještě Spirituál kvartetu stál ze současných členů pouze kapelník Jiří Tichota, jenž doufá, že ještě nepropásl příležitost odejít z hudební scény včas. Nápad uspořádat sérii původně deseti posledních koncertů prý nosil v hlavě už déle, o jeho uskutečnění však nechtěl rozhodnout sám. „Původně tu byla i možnost, že by mladší kolegové pokračovali i beze mě, nakonec se však rozhodli, že tomu tak nebude,“ sdělil v rozhovoru pro server Novinky.cz.

„Každému ze současných členů souboru jsme řekli, aby si kromě písní, které s námi zpívá pravidelně, vybral ještě jednu. Takovou, jež původně zpíval někdo z těch, kteří naši kapelu během oněch 60 let z různých důvodů opustili.“ S těmito slovy přišel prvního března, v den vůbec prvního z koncertů, na podium Jiří Tichota. Vzpomenul tak na známé členy, jakými byli například Karel Zich, Oldřich Ortinský nebo Jan Nedvěd. Zároveň tím posluchačům vysvětlil, proč se v první části programu objeví spíše neznámé písně.

Možná se snahou udělat vyprodané Lucerně co největší tržbu zazpíval Dušan Vančura jím otextovanou Žízeň, a ukončil tak první část koncertu.

Zatímco před přestávkou zazněly písně často možná neprávem opomíjené, v druhé části programu by posluchač marně hledal neznámou melodii. Poskládat celou jednu část koncertu z písní, které zná snad celý národ, může opravdu jen málokdo. Lucernu rozezněly písně jako Stará archa, Pískající cikán, Za svou pravdou stát, Starý příběh, Mlýny nebo Batalion. Chybět nemohla samozřejmě ani ona známá skladba Až se k nám právo vrátí, kterou Spirituál kvintet zazpíval na balkóně Melantrichu po listopadovém převratu roku 1989.

„Kapela, na kterou nikdo nechodí, nemůže hrát 60 let,“ uvedl jako poděkování Jiří Tichota. Celé vystoupení pak symbolicky zakončila skladba Jednou budem dál, po níž si skupina vysloužila potlesk ve stoje. Z atmosféry v Lucerně však bylo cítit, že fanoušci děkovali nejen za tento koncert, ale především za těch 60 let, kterými je Spirituál kvintet v lehčích i těžších časech provázel.

V té době ale ještě fanoušci netušili, že se dalších 12 koncertů minimálně rok nedočkají. V úterý 12. března byl totiž po celém území České republiky vyhlášen nouzový stav. Všechny kulturní, sportovní i jiné akce byly zakázány a až na krátkou výjimku platí tento zákaz až do současné doby. Členy Spirituál kvintetu navíc zasáhla během vynucené přestávky nepříjemná zpráva. V půlce dubna totiž zemřel jeden z nejdéle působících členů souboru Dušan Vančura. Ještě začátkem března přitom v Lucerně působil velmi energicky a člověk by na první pohled sotva poznal věkový rozdíl mezi ním a výrazně mladšími členy souboru.

Zdali se nakonec závěrečná vystoupení nejstarší české kapely přeci jen uskuteční, zatím není jasné. „Po zralé úvaze jsme se rozhodli koncerty nerušit a ještě jednou se pokusit nalézt nové termíny,“ uvedli na svých webových stránkách členové Spirituál kvintetu. Všichni by si totiž přáli rozloučit se s Dušanem Vančurou a s českou hudební scénou před vyprodanou Lucernou.

Zpráva vznikla na kurzu Poválečná česká literatura a kulturní publicistika pod vedením PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D. 

Foto: Honza Mudra, Aktuálně.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *