Sameček orangutana ze ZOO Praha se jmenuje podle postavy ze Zeměplochy

Sameček orangutana sumaterského narozený 17. listopadu dostal od chovatelů jméno Pustakawan, zkráceně Kawi. „V indonéštině to znamená knihovník, podle orangutana Knihovníka ze Zeměplochy. Vybrali jsme ho na počest autora této knihy, Terryho Pratchetta, který se zajímá o chov těchto opic a několikrát navštívil i naši ZOO,“ uvedl ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek ve středu 16. prosince. Dále zástupci zoologické zahrady představili na tiskové konferenci chovatelské úspěchy a TOP 10 druhů mláďat narozených v letošním roce.

Do výběru se vešly ohrožené druhy plazů a ptáků jako želva Smithova nebo dvojzoborožec nosorožčí. Největší pozornost však přitáhla mláďata savců. „Od roku 2013 patří pražská ZOO k významným chovatelům slonů indických, už se nám narodilo pět slůňat,“ vyzdvihl narození samiček Lakuny a Amalee kurátor chovu savců Pavel Brandl. Také upozornil na samečka tapíra čabrakového Morseho nebo právě na Pustakawana.

Letos se zvířata musela vypořádat s nezvyklou situací. „Někteří živočichové jsou tak zvyklí na přítomnost návštěvníků, že je prázdnota za sklem velmi vykolejila, například gaviálové se chovají v současné době velice neklidně,“ dodal Petr Velenský za ošetřovatele plazů. Bobek také poděkoval veřejnosti za velkou finanční podporu v dnešní těžké době a uvedl, že ZOO Praha kvůli pandemii covid-19 čelí ztrátě až 90 milionů korun.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Miroslav Bobek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *