Jsme rádi, když můžeme někoho zachytit, říká k 700 dílům Plovárny Marek Eben

Na téměř dvacetiletou historii diskusního pořadu Na plovárně zavzpomínali u příležitosti vydání 700. dílu jeho tvůrci v čele s moderátorem Markem Ebenem a režisérem Janem Vojtašem. Člověk si zejména považuje toho, že se mu podařilo pro budoucnostachytit nějakou osobnost, shodli se na besedě ve čtvrtek 22. března autoři. V holešovickém klubu Avion, kde se pořad obvykle natáčí, se ohlédli za jeho začátky či zážitky z posezení s řadou hostů.

„Za mnou jednou přišel Čestmír Kopecký (producent pořadu – pozn. redakce) a zeptal se mě: ‚Co byste chtěl dělat v České televizi?‘ Odpověděl jsem, že bych si chtěl povídat s lidmi,“ vybavuje si vznik Plovárny Marek Eben. Společně s Vojtašem a dramaturgyní Ladou Macurovou na setkání hovořili o zkušenostech s hosty, a především ocenili práci kolektivu, který za pořadem stojí, stejně jako děkovali České televizi za prostor, jejž tvůrcům poskytla. „Je to pořad za odměnu. To není jen tak, že máte takovou svobodu,“ nechal se slyšet jeho režisér.

Spisovatel Rudolf Křesťan, který diskusí provázel a před lety usedl s Ebenem v roli zpovídaného, vyzdvihl Plovárnu za její slušnost a uměřenost. „Kritici někdy hovoří o ebenovštině nebo svěrákovštině, já si ale osobně vážím Marka Ebena za to, že se takovými výrazy nenechal zviklat ani vyhecovat,“ prohlásil.

Samotní tvůrci potom největší přínos pořadu vidí v možnosti zdokumentovat projevy a myšlenky svých hostů. „Samozřejmě, náš primární pohled je být ve službách toho hosta. My jsme vždycky šťastní, když je ten host dobrý,“ uvedl pro Carolinu Marek Eben. Autorům se za dlouhou historii Plovárny podařilo získat svědectví mnoha osobností, mezi nimi třeba Vlastimila Brodského, Miroslava Horníčka, Stelly Zázvorkové či Olbrama Zoubka. „A to, že můžeme ty lidi zachytit, to jsme rádi. A když se nám podaří, že o sobě něco mohou říct, jak pracují, jak smýšlí, a když se nám podaří udělat prostor pro to, aby to mohli říct a cítit se dobře, tak to nás těší,“ uzavřel Eben.

Úvodní klapka pořadu Na plovárně padla 9. prosince 1998. V premiérové epizodě se tehdy v roli hosta objevil skladatel a politik Michael Kocáb. Podruhé to byl výtvarník Theodor Pištěk. Tvůrci zpočátku natáčeli na Občanské plovárně, zakrátko se však přesunuli do klubu Avion vedle Veletržního paláce, kde pořad vzniká dodnes. Jubilejní 700. díl s šéfdirigentem České filharmonie Semjonem Byčkovem odvysílal program ČT Art ve středu 28. března.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Česká Televize, pořad Na plovárně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *