Restauratéři očekávají propad tržeb o 70 miliard korun

Gastronomický sektor, jedna z oblastí nejvíc zasažených krizí, ztrácí na tržbách každým dnem 414 milionů korun. Na tiskové konferenci Svazu obchodu a cestovního ruchu to 19. listopadu řekl Jakub Špika, zástupce společnosti Nielsen, která poskytuje analýzy dat. Každý týden to činí téměř tři miliardy korun, a do konce roku by se tak mohly ztráty dostat až na 70 miliard korun.

Ani letní znovuotevření nekompenzovalo jarní propady, po kterých 2 % gastronomických prodejen znovu neotevřela a sektor zaznamenal na tržbách ztrátu 28,2 miliardy korun. U barů byl pokles příjmů největší a desetina jich znovu neotevřela. Oproti minulému roku se jejich tržby snížily o 42 %. Restaurace, které tvoří polovinu tržeb segmentu, pocítily propad o 23 %. Na ně jsou navázána další odvětví a jejich dodavatelé, kteří se ocitli ve stejné situaci.

Největší podíl na poklesu tržeb má Praha. Kraj tvoří 60 % cestovního ruchu Česka, a kromě ztráty zahraničních zákazníků škodí podnikům v hlavním městě i práce z domova. Podle odborníků je nyní situace horší než na jaře. Restauratéři ztratili naději na rychlé pominutí krize a dvě třetiny ztrát byli nuceni pokrýt z vlastních rezerv. Výdejní okénka jsou podle expertů příliš nákladná na provoz a tvoří tržbu asi jen 10 %. Restaurace, která je schopná uvařit až 400 jídel denně, jich dnes přes okénko prodá maximálně 50, uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Jejich jedinou výhodou je podle něj to, že pomáhají udržet zaměstnance v práci a zákazníkům ukážou, že je podnik stále na světě.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza předpokládá, že krizová situace změní gastronomický sektor už navždy. Řekl, že důležité bude vybudovat loajalitu zákazníků tak, aby se do podniku vraceli. Dále předpovídá, že se po krizi v restauracích objeví nová bezpečnostní opatření a takeaway se stane častější formou občerstvení.

Podle dat společnosti zajišťující pokladní systémy Dotykačka je otevřeno 39 % všech gastroprovozoven. Kromě restaurací opatření tvrdě zasáhla i cateringové podniky, kterým propadly tržby z důvodu zákazu hromadných akcí až o 80 %.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *