Výstava letošního ročníku Czech Press Photo se otevřela veřejnosti

Zájemci o české a slovenské fotografie mohou od 16. prosince v prostorách Staroměstské radnice navštívit výstavu tvořenou nejlepšími fotografiemi přihlášenými do soutěže Czech Press Photo. Jednadvacátému ročníku dominuje téma uprchlické krize, kterou na snímcích zachycuje i držitel hlavní ceny Jan Zátorský. Mezinárodní porota moment, kdy přes sebe chaoticky padají uprchlíci, označila za fotografii roku a autora odměnila Křišťálovým okem a peněžitou částkou 120 tisíc korun. Výstava potrvá do 31. ledna.

Czech Press Photo 2015 se nese ve znamení velkých změn. Z postu ředitelky soutěže odstoupila její zakladatelka Daniela Mrázková a přenechala své místo Veronice Souralové, která by chtěla následujícímu ročníku dodat nový impuls. „Výstava je jinak koncipovaná. Má přehledněji rozdělené kategorie. V rámci výstavy jsme také vyhlásili anketu o cenu diváků. Byli bychom velice rádi, kdyby nám sami psali postřehy a náměty,“ řekla nová ředitelka na tiskové konferenci v úterý 15. prosince. Své předchůdkyni předala cenu za mimořádný přínos ve fotografii, kterou organizátoři nově představili. Výherci jednotlivých kategorií převzali ceny v Brožíkově síni Staroměstské radnice také den před otevřením výstavy.

A není to jediná novinka. Následující ročník se přesune do nově vznikajícího centra v Nových Butovicích. Czech Photo Centre bude multižánrový umělecký prostor, jehož součástí by měla být galerie, restaurace a archiv se všemi fotografiemi nashromážděnými za celou historii soutěže. „Budeme rádi, když okolo vznikne kulturní bulvár, kde se budou setkávat jak lidé, kteří se fotografií zabývají, tak široká veřejnost,“ dodává Souralová. Centrum se otevře v září 2016.

Letošního ročníku se zúčastnilo 278 fotografů, kteří do soutěže zaslali necelé čtyři tisíce snímků. Porota složená z uznávaných světových fotografů kromě hlavní ceny vybrala i vítěze v osmi kategoriích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *