Opoziční koalice dělají vládním stranám čáru přes rozpočet

Vládní hnutí ANO zvítězilo v krajských volbách v deseti ze třinácti krajů, přesto ale pravděpodobně skončí v opozici hned v několika z nich. Pozici ve vedení kraje má ANO zatím jistou pouze v kraji Moravskoslezském, Ústeckém a Zlínském. Opoziční strany mají naproti tomu vedoucí pozice jisté v sedmi krajích, kde již skončila povolební jednání. Premiér Andrej Babiš označil plánované koalice bez vítězného hnutí ANO za „spiknutí nenávisti“.

Předvolební koalice zaznamenaly úspěch hned v několika krajích, a některé opoziční strany si tak zajistily křesla tam, kde by jinak riskovaly výsledek nižší než pět procent, což by znamenalo ztrátu mandátů v těchto regionech. Ne všude to však stačilo. Například koalice TOP 09, Klubu angažovaných nestraníků a Koruny české se do zastupitelstva na Vysočině nedostala jen o jediný hlas. Za zmínku stojí i fakt, že TOP 09 nešla do voleb samostatně v jediném kraji.

Na finální podobě zastupitelstva se už dohodlo deset krajů ze třinácti. Z dosavadních výsledků jednání se dá usuzovat, že opoziční strany v krajských zastupitelstvech výrazně posílí a více se zaměří na vzájemnou podporu i do voleb sněmovních. Taková jednání už oznámili lídři ODS, TOP 09 a lidovců.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *