Národní galerii v Praze povede nově Knastová

Ministr kultury Lubomír Zaorálek v úterý 13. října oznámil, že do funkce generální ředitelky Národní galerie jmenuje s platností od 1. ledna Alicju Knastovou, která vedla Slezské muzeum v polských Katovicích. Rozhodoval se ještě mezi Markem Pokorným z galerie Plato Ostrava a Jiřím Fajtem, který byl ve funkci předchozích pět let.

Ve výběrovém řízení mimo pohovoru a testování dovedností hrály roli také koncepce, které kromě komise hodnotily i některé zahraniční galerie. Zaorálka oslovily především přístupy, které Knastová při práci volí. Chce se zbavit rutiny, oslovovat mladé a nacházet vlastní postupy. „Měli bychom se dostat na světové měřítko,“ uvedl ministr a dodal, že se s galerií chtějí zaměřit na budování silné značky, ale udělat to po svém bez napodobování západních muzeí. Pandemie představuje pro kulturu obtížné období, proto je podle Zaorálka nutný její restart.

Alicja Knastová a Lubomír Zaorálek během tiskové konference. Zdroj: MKČR

Národní galerie byla předchozí rok a půl pod dočasným vedením, protože tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) náhle odvolal Fajta a podal na něj trestní oznámení s odkazem na hospodářská pochybení. Policie případ odložila, Zaorálek obvinění označil za neadekvátní a v dubnu vypsal nové výběrové řízení, kterého se Fajt mohl také zúčastnit.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní C pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Titulní foto: Národní galerie v Praze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *