Začal Festival bezpečného internetu

Festival bezpečného internetu odstartoval 5. října panelovou diskusí pro pracovníky prevence v oblasti kybernetiky. Akci organizoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost pod záštitou ministerstva vnitra a ministerstva školství. Ačkoli se původně mělo vše konat za osobní přítomnosti publika, nakonec byli pořadatelé kvůli novým opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru nuceni přesunout se do on-line prostoru. Diskutovalo se prostřednictvím živého vysílání na YouTube a Facebooku.

„Kybernetická bezpečnost není něco, co může vyřešit jeden úřad, nebo pár nějakých expertů. Ano, i kyberbezpečnost potřebuje své specialisty a experty, ale potřebuje také především širší povědomí a vzdělanou společnost,“ uvedl na začátku akce Karel Řehka, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Spolu s ním úvodní slovo pronesl ještě první náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jiří Nováček. Dopolední část se věnovala efektivitě kyberprevence, odpoledne pak novým trendům v kybernetické bezpečnosti a kriminalitě, po kterém následovalo už jen závěrečné shrnutí a prostor pro dotazy z publika.

Panelová diskuse byla pouze jednou z mnoha akcí, které se v rámci Festivalu bezpečného internetu, jehož ambasadory jsou například Martina Sáblíková, Ewa Farna nebo Ladislav Špaček, konají. V následujících týdnech se dále uskuteční například několik on-line konferencí pro veřejnost nebo digitální den. Po celý říjen se odehrávají také různé osvětové kampaně.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I – seminář psaní B pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *