Noclehárny na zimu zvyšují kapacity. A pes už není překážkou

Oblečení, konzervu a převoz na ubytovnu. To nabízí v zimní sezoně lidem bez střechy nad hlavou terénní dodávka Centra sociálních služeb v Praze. Na silnicích se opět objeví již tuto neděli, kdy hlavní město startuje zimní opatření na pomoc lidem bez domova. Letos budou k dispozici pokoje pro lidi se psy, spousta majitelů totiž zůstávala přes zimu venku právě proto, že je s jejich mazlíčky žádné zařízení nepřijalo.

„Na noclehárnách budou ve vybraných prostorech k dispozici pelechy a venku, na dohlednou vzdálenost z okna, zimní kotce,“ oznámila v úterý 26. listopadu radní pro sociální politiku Milena Johnová (Praha sobě). Na zimu se prodlužuje otevírací doba nízkoprahových center a zvyšuje kapacita ubytoven, v případě mimořádných mrazů jsou připraveny i provizorní vytápěné stany a malá iglú, kde mohou přespat třeba lidé, kteří mají ve velkých zařízeních obavy o své osobní věci.

Zvyšuje se i množství nasazovaných terénních týmů. Ty doplňuje už zmíněná speciální dodávka s oblečením a potravinami, která navíc zajišťuje odvoz do denního centra, kde se lidé mohou vysprchovat a vyspat. „Největší poptávka je po spodním prádle, ponožkách a botách. Nabízíme deky i zimní bundy, základní jídlo, v autě máme i nezávislé topení,“ popisuje vedoucí terénních programů Centra sociálních služeb David Veber. „Neděje se, že by si lidé brali jídlo a oblečení, ale pomoc i odvoz odmítli.“

I běžní Pražané mohou pomoci. Kromě finanční a materiální podpory třeba jako dobrovolníci Českého červeného kříže Praha 1. Pokud uvidí v mrazech někoho, kdo nemá kam jít, mohou zavolat na linku 156. Městská policie spolupracuje se sociálními pracovníky, kteří lidem následně nabídnou nocleh v teple.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Hatefree.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *