Ztracené známky před vysvědčením. Školám chybí kybernetická bezpečnost

Na ministerstvu školství se sešli odborníci, učitelé i studenti středních škol, aby společně probrali změny v digitálním vzdělávání. Letošním tématem setkání DigiKoalice byla práce s technologiemi na školách a kybernetická bezpečnost.

Ta podle středoškolských profesorů přítomných 22. listopadu leckde chybí. Nemají správce sítě ani techniky, o ochranu dat se starají učitelé mimo svůj pracovní úvazek. „Chybí lidi, kteří by se o to starali, jasně, každý se občas zapomene odhlásit, ale stalo se, že v bakalářích zmizely známky těsně před klasifikací, ti učitelé na to nestačí,“ uvedla pedagožka z osmiletého gymnázia.

Právě na technickou správu by školy potřebovaly další pracovníky, pro které však není připravené místo ani platové ohodnocení. Studentům chybí vzdělání o pohybu na internetu, podle profesorů je málo dostupných materiálů. Problém se snaží řešit některé firmy. „Děláme přednášky na míru, vytváříme pedagogický materiál a děti vzděláváme pomocí soutěže,“ řekl zástupce serveru Kybersoutez.cz. Společnost Avast vytváří projekt Buď save online, tedy online bezpečně, a ČVUT dělá večerní přednášky pro veřejnost s odborníky z praxe.

Učitelé postrádají také utříděné zdroje na jednom místě, podle kterých by mohli vzdělávat žáky či další kolegy. Ti se často digitalizaci brání, obavy mají hlavně, že se ztrapní před studenty, kteří technologie často ovládají lépe než oni. „Technologiím a umělé inteligenci se ale nevyhneme, ministerstvo školství by mělo zajistit standardy pro udržitelnou správní infrastrukturu, potřebujeme člověka ať už na škole, nebo externistu, který se o to postará,“ shodli se nakonec učitelé.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *