Z domova: Obžalovaný Konvička, omluva policie a Czechia místo Česka

mrkvicka11* Českobudějovický státní zástupce Josef Richtr podal v pátek 8. dubna žalobu na předsedu Bloku proti islámu Martina Konvičku. Podle jeho názoru výroky na sociálních sítích porušil paragraf 356 trestního zákoníku o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. „Byly tam výroky vysloveně dehonestující, někdy až vyzývající k určitému násilí nebo demonstrující určitou možnost násilí,“ vysvětlil pro Rozhlas.cz Richtr. Jako trest za nenávistné komentáře na adresu muslimů připadají v úvahu i domácí vězení či veřejně prospěšné práce, maximálně však až tři roky vězení. Konvička se k obžalobě zatím nevyjádřil.


 

* Policejní prezident Tomáš Tuhý se v pondělí 11. dubna osobně i písemně omluvil za vstup policistů na akademickou půdu FAMU. Ti prošetřovali vyvěšení tibetských vlajek během návštěvy čínského prezidenta na konci března. Tuhý podle serveru Novinky.cz označil postup za nevhodný a nadbytečný. „Omluvu jsme samozřejmě přijali. Nemělo by se to ale interpretovat jako uzavřený případ,“ citoval iDnes.cz děkana Pavla Jecha. Naopak prezident Miloš Zeman o den později policistům za „zásahy“ při návštěvě čínského prezidenta poděkoval. O nich se bude ještě diskutovat ve Sněmovně na mimořádné schůzi, kterou svolaly opoziční ODS a TOP 09.


 

* Jednoslovné označení pro Českou republiku Česko se zřejmě dočká oficiálního anglického ekvivalentu. Podle předsedkyně Rady Ústavu pro jazyk český Markéty Pravdové lepší varianty není a slovo Czechia má své historické opodstatnění, sdělila v rozhovoru ve středu 13. dubna v internetové televizi DVTV. Jazykovědec Rudolf Šrámek se domnívá, že absence úředního jednoslovného názvu ztěžuje kontakt se zahraničím. O název se vedl spor, mezi alternativy patří i Czechlands, ke kterému se přiklání například textař Michal Horáček. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že Czechia je variantou, která zemi pomůže, a hodlá ji prezentovat v OSN.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *