Chovanec: Projekt přijímání iráckých uprchlíků končí. Neplnil účel

„Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel.“ Těmito slovy okomentoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) konec přijímání iráckých uprchlíků Nadačním fondem Generace 21. Kabinet tak rozhodl 7. dubna po nečekaném vývoji předchozích dnů, kdy část běženců vycestovala do Německa a zažádala tam o azyl.

Momentálně je tato skupina běženců předmětem sporu mezi oběma zeměmi. Iráčané totiž v Německu s žádostí neuspěli, české úřady je však zatím odmítají přijmout zpátky kvůli formálním nedostatkům. Německé ministerstvo vnitra dalo najevo, že s postupem protistrany nesouhlasí. „Naše stanovisko je takové, že podle evropského práva má Česko povinnost převzít běžence zpět,“ řekl ČTK mluvčí německého ministerstva vnitra Harald Neymanns.

Pětadvacet iráckých křesťanských uprchlíků, kteří neúspěšně žádali o azyl v Německu, není jediným problémem projektu. Jejich osm krajanů se už vrátilo zpět do rodné země, důvodem má být stesk po domově. Mluvčí Nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl uvedl, že organizace rozhodnutí vlády chápe. Zbylých 64 vybraných uprchlíků tak už do Česka nepřicestuje, ač to bylo ještě letos v plánu. Česko dosud přijalo 89 uprchlíků z Iráku.

O tématu migrace se diskutovalo i v Evropském parlamentu, který v úterý 12. dubna schválil rezoluci, která podporuje trvalé zavedení kvót o přerozdělování uprchlíků či návrh na zavedení jednotného azylového systému v celé EU. Z 21 českých europoslanců pro ni hlasovali jen dva z řad TOP 09.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *