O pravomoci by prezident Zeman mohl přijít už začátkem listopadu

Od 10. října je prezident Miloš Zeman na jednotce intenzivní péče Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Ta na žádost předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) uvedla, že prezident nyní není schopen vykonávat úřad. Horní komora proto bude hlasovat o tom, že ho zbaví většiny pravomocí.

V úterý 19. října senátní ústavní komise stanovila postup pro aktivaci ústavního článku 66. Po jednání se senátoři sešli s předsedy nově zvolených sněmovních stran ohledně společných kroků. Nastupující koalice (Spolu a Piráti se STAN) má v plánu projednat tento bod hned po ustanovení nové dolní komory. Nově zvolení poslanci poprvé zasednou 8. listopadu. Pro vyčkání několika dalších týdnů jsou naopak hnutí ANO a SPD.

„V této chvíli pan prezident z hlediska pověření vlády není na řadě, je potřeba nejdříve počkat na ustanovení Sněmovny, potom nastupuje demise vlády, potom je potřeba zjistit, jestli pan prezident je schopen tuto činnost vykonat, nebo ne,” řekl úřadující premiér za ANO Andrej Babiš pro ČT. Před hlasováním senátorů, 5. listopadu, chtějí obě komory zažádat ÚVN o aktualizaci zprávy o prezidentově zdraví a podle ní upraví další postup.

O Zemanově zdravotním stavu kancléř Vratislav Mynář dle nemocnice věděl od minulé středy. Přestominulý čtvrtek dovedl do nemocnice Radka Vondráčka, předsedu Poslanecké sněmovny, a prezident svolání dolní komory před ním podepsal. V úterý policie na twitterovém účtu oznámila zahájení prošetřování kvůli možnému protiprávnímu jednání se znaky trestných činů proti republice. Mnozí politici proto požadují rezignaci Mynáře, vyjádřili se tak třeba Andrej Babiš a jeho možný nástupce na premiérském postu Petr Fiala. Proti těmto vyjádřením se Mynář ohradil. „Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,” uvedl na webu Hradu.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, PhD., a publikován byl v CAROLINĚ

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *