Víc než třetina lidí si myslí, že se za socialismu žilo líp

Projekt Paměť národa zveřejnil v úterý výsledky průzkumu o sametové revoluci a životě za minulého režimu, který pro něj zpracovala společnost NMS Market Research. Na stěžejní otázku, zda se za socialismu žilo lépe, odpovědělo kladně 38 % respondentů nad 40 let. Tedy těch, kteří dobu před rokem 1989 zažili. Jako důvody nejčastěji uvádí sociální jistoty, práci a větší ohleduplnost a slušnost. Se zvyšující se úrovní vzdělání však míra souhlasu klesá. Například vysokoškoláků souhlasilo pouze 16 %.

Sametovou revoluci hodnotí pozitivně 36 % Čechů nad 40 let, pro 27 % neměla žádný dopad a 17 % tvrdí, že jejich životy změnila k horšímu. Pětina nedokázala odpovědět. „Vysokoškoláci jsou v tomto ohledu optimističtější, myslí si, že sametová revoluce pro ně byla pozitivní. Naopak u respondentů se základním vzděláním nebo výučním listem nebyly odpovědi jednoznačné a čtvrtina z nich si myslí, že to byl obrat k horšímu,“ říká Stanislav Radocha ze společnosti NMS Market Research.

Češi si dnes nejvíce cení možnosti svobodně vycestovat, neúčastnit se povinných akcí a možnosti vyjádřit svůj názor. Více než polovina si však myslí, že se Česká republika stále nevypořádala s komunistickou minulostí. Pouze třetina dotázaných věří v nezávislou justici a média, 15 % tvrdí, že by se musela změnit celá politická reprezentace, a 12 % respondentů by dokonce chtělo zakázat Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Letošní 30. výročí se chystá oslavit více než čtvrtina dotázaných. „Podle průzkumů je patrné, že Češi dávají přednost odjezdům na chalupu nebo otevření piva s přáteli před oslavou těchto výročí, což mě nijak zásadně nemrzí. Ale mrzelo by mě, kdyby byla tato výročí opomíjena vrchními představiteli naší společnosti,“ podotkl Mikuláš Kroupa, ředitel společnosti Post Bellum a zakladatel Paměti národa. Paměť národa organizuje v Praze řadu vzpomínkových akcí pod heslem Nezapomeňme.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *