Výstava Czech Press Photo – možnost prožít rok 2020 obrazem

Vítězné a další zapamatovatelné snímky letošního ročníku soutěže Czech Press Photo můžeme vidět v Národním muzeu od 29. dubna. Výstava potrvá do konce října. Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo už druhého prosince. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru tradiční slavnostní předávání cen nahradil online přenos. Pandemie byla také jednotícím prvkem většiny fotografií.

Výstava je rozdělena do částí podle soutěžních kategorií – Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí a Umění. Kromě oceněných snímků můžeme vidět i ty, které se nedostaly do finálního výběru odborné poroty. Jen díky nim je expozice Czech Press Photo celistvá. Přidaná hodnota výstavy je možnost přečíst si vyjádření autorů, jak fotografie vznikaly a co byla jejich inspirace.

Fotografové mohli zasílat jednotlivé snímky i série z období mezi říjnem 2019 a říjnem 2020. Proto je většina fotografií alespoň částečně ovlivněna pandemií. Reprezentuje to i Fotografie roku Romana Vondrouše s názvem Dezinfekce. Autor zachytil účastníka Národního průmyslového summitu, který se konal v září v Betlémské kapli a všichni příchozí museli projít dezinfekční bránou. I kvůli výrazu muže, který značí odevzdanost, porotci vybrali právě toto dílo jako shrnutí roku 2020.

Kromě smutné rekapitulace uplynulého roku se ale setkáme i s fotkami, které svou vizualitou přebíjí tíživost situace. Ať už to jsou fotky zvířat z muzea pod igelitem, nezvykle prázdné Prahy z loňského jara nebo portréty herců z košického divadla. Vítězné snímky si lze prohlédnout i na stránkách soutěže. Za poslední rok jsme se na monitory dívali více než dříve, proto je škoda nepodívat se na fotky osobně. Zároveň jsme zvyklí se nyní orientovat pouze podle čísel a statistik, a odlidšťovat tak to, co se kolem nás děje. Fotografie nás donutí prožít všechny důležité okamžiky znovu, procítit různé emoce od smutku přes radost až po znechucení a dokážou, že zpravodajská fotografie může být také uměleckým dílem.

Zpráva  vznikla na semináři Jiné žánry. Kulturní a literární seminář PhDr. Jany Čeňkové, Ph.D.

Foto:  Czech Press Photo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *