Přehlídka pantomimy ve Švandově divadle přilákala stovky návštěvníků

Třídenní akce s názvem Mime Mission představila průřez světem nonverbálního divadla. Hlavním organizátorem a zároveň vystupujícím byl mezinárodně uznávaný mim, režisér a choreograf Radim Vizváry, který do Prahy pozval jak české, tak zahraniční hosty. Program začínal ve čtvrtek 17. října a obsahoval celkem šest inscenací, z čehož většina byla úplně nebo téměř vyprodána. Diváci mohli vidět nejen to nejlepší z domácí scény, ale například i světoznámé australské duo Umbilical Brothers.

Vizváry se souborem Mime Prague uvedli svá tři nejúspěšnější představení Sólo, VIP a Pejprbój. Právě za první zmiňovanou inscenaci obdržel světoznámý Čech v roce 2016 Cenu Thálie a hned první den přehlídky s ní sklidil bouřlivý potlesk. Nadšené reakce dále přicházely po vystoupení Australanů Umbilical Brothers, kteří svou hrou The best of the worst of the best (Nejlepší z nejhorších z nejlepších) několikrát hlasitě rozesmáli celý sál.

Speciálně pro Mime Mission vznikla večerní show Mime Collection, kde vystoupili čeští i zahraniční hosté Radima Vizváryho, a to včetně mladého Němce Jannise Eggelsmanna. Toho odborníci považují za objev německé pantomimické scény a celou přehlídku zároveň zahajoval svým vystoupením Dr. Till – Don’t Escape, po kterém Carolině sdělil: „Takto velká akce, s tak zajímavými účinkujícími je výjimečná. To, že jsem byl pozván a můžu tu být, je pro mě silný a emotivní zážitek a jsem za to neuvěřitelně vděčný.“

Švandovo divadlo navštívila i řada diváků ze zahraničí. Nejčastějšími návštěvníky byli v tomto případě Slováci, Poláci a Němci. „Radim Vizváry je podle mě absolutní špička evropské scény. Přijel jsem kvůli němu na celé tři dny až z Dánska. Pantomima je mimo jiné úžasná právě v tom, že jí porozumí každý, “ řekl Carolině jeden z návštěvníků.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *