Tradiční kroje mezi paneláky: I tak mohou vypadat Velikonoce v Praze

Pražské sídliště Modřany má do vesnické idyly daleko, městská atmosféra se ale příchodem Velikonoc změní. Tradičně zde totiž chodí koledovat místní folklorní soubor Verpán. Mezi paneláky vynikají barevné kroje a až dvoumetrové pomlázky, při koledování si soubor pomáhá i moderní technikou. Tradiční písně v jejich bujarém provedení rozeznívá například i malý megafon. A tak tomu bylo i v pondělí 22. dubna.

U místních sklízeli pozitivní ohlasy. Někteří sice při setkání s hlasitou skupinkou vyplašeně utíkali, většina se ale se smíchem nechala vyšupat. V minulých letech se jejich fotka od kolemjdoucího ocitla na Modřanské facebookové stránce, kde na ni pozitivně zareagovaly stovky lidí. „To je nádhera, odstěhovali jsme se na vesnici a tohle tady teda nemáme,“ chválí jeden z komentářů.

Verpán je součástí taneční školy Betty založené před 29 lety. Koledování v krojích má desetiletou tradici. „Scházíme se už v neděli. Pleteme pomlázky, hrajeme hry, grilujeme a postupně připravujeme játra na další den. Ti, co se opijí, to potom mají v pondělí o něco složitější,“ vysvětlil přípravy jeden z členů Tadeáš. On a jeho kolegové kroje oblékají už v sedm hodin ráno, před sebou totiž mají kolem dvaceti zastávek. Navštěvují především taneční partnerky ze souboru a úspěšný den zakončují společnou večeří v restauraci.

Koledování je jen jednou z mnoha aktivit, které soubor dělá. Většina je uměleckého charakteru: nacvičování tradičních tanců, vystupování na různých místech v České republice včetně vánočních trhů na Staroměstském náměstí. Kromě Česka naši kulturu reprezentují i v zahraničí. Nejdál moravské kroje ukázali na folklorním festivalu v Peru.

Kromě Modřan mohli Pražané letos velikonoční atmosféru načerpat například na trzích na Staroměstském a Václavském náměstí a v Anežském klášteře se uskutečnila vzdělávací akce na téma Velikonoce ve středověku.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *