Svátek francouzské kinematografie láká na předpremiéry i „kultovky“

Dohromady padesát snímků celkem ve 155 projekcích budou moci diváci v Praze, ale i v dalších městech České republiky zhlédnout v rámci 22. ročníku tradičního Festivalu francouzského filmu. Jeho hlavní linii letos tvoří rekordních dvanáct čerstvých celovečerních novinek, chybět ale nebudou ani úspěchy uplynulých let či krátkometrážní tvorba.

Týdenní program slavnostně odstartuje ve středu 20. listopadu projekce hvězdně obsazené komedie Tenkrát podruhé, kterou uvedl festival v Cannes mimo soutěž a jejíž oficiální česká premiéra je stanovena na leden. Ovšem představí se i jeden vítězný film, konkrétně Portét dívky v plamenech. Toto historické drama získalo v Cannes cenu za nejlepší scénář. Další dva předpremiérové tituly: Bílá jako padlý sníh a Curiosa dokonce přijedou přímo do hlavního města uvést jejich režisérky Anne Fontaine a Lou Jenet.

„Festival je velmi očekávaným setkáním, které dává prostor jak současným francouzským filmům, tak i kultovním snímkům francouzské kinematografie,“ uvedl 6. listopadu Luc Lévy, ředitel pořádajícího Francouzského institutu v Praze.

Při výběru vizuálu pro letošní ročník se i proto organizátoři inspirovali dramatem Peklo legendárního režiséra thrillerů Henriho-Georgese Clouzota, přezdívaného francouzský Hitchcock. Kromě pěti jeho snímků, včetně jednoho z nejdůležitějších tamní kinematografie Mzda strachu, které uvedou v sekci Pocta, promítnou také dokument Clouzot a jeho Peklo. Všechny filmy zazní buď v originále s českými titulky, nebo přímo s českým dabingem.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *