Dokument Památníku ticha uctívá památku terezínských obětí holocaustu

Tradiční pietní akci, pořádanou u příležitosti Dne památky obětí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince, doprovodila 8. března premiéra sedmiminutového dokumentu natočeného na pražském bubenském nádraží. Právě odsud odjížděli za druhé světové války terezínští vězni do koncentračního tábora, v němž se na počátku března 1944 stali oběťmi největší hromadné vraždy československých občanů v historii země.

Ve filmu Vzpomínka na BIIb, pojmenovaném podle osvětimského bloku, v němž rodinný tábor sídlil, vystupují mimo hudebníků Michala Kaňky a Jana Schulmeistera také studenti Gymnázia Přírodní škola. Snímek zachycuje, jak v prostorách nádraží nacvičovali divadelní představení o dobové situaci Židů. Dále zaznamenává, jak na stanici vzniklo graffiti inspirované vzpomínkami pamětnice Dity Krausové, které vyšly i knižně. „V jejím textu se hovoří o tom, že v noci v táborech šlehaly plameny z komínů, což jsme zvolili jako centrální motiv,“ přiblížil graffiti jeden z jeho tvůrců.

Státní organizace Památník ticha připomíná hrůzy holocaustu a upozorňuje na dodnes přetrvávající problémy xenofobie a rasové nenávisti, které s ním úzce souvisí. Prostřednictvím veřejného dialogu a osvětové činnosti se snaží těmto jevům předcházet. Na historickou paralelu nyní autorský tým památníku upozorňuje i v souvislosti se současnou situací na Ukrajině.

Text vznikl v rámci kurzu Psaná žurnalistika – Carolina pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Prague.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *