Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Kouzelný svět Harryho Pottera od autorky J. K. Rowlingové se stal naprostým fenoménem a po celém světě učaroval desítkám milionů čtenářů a ve filmové adaptaci poté i diváků. Na vlně této obliby se snaží svézt i nové filmové příběhy z čarodějného universa. Fantastická zvířata, série, která by měla mít celkem pět dílů, vypustila do kin druhou část s podtitulem Grindelwaldovy zločiny a s větším nebo menším úspěchem si získává náklonnost příznivců Harryho Pottera. Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z největších hollywoodských trháků letošního podzimu, zaměřila se na film také česká kritika.

O snímku informovala a většinou jej i kritizovala kulturní odvětví snad všech známějších českých médií. Pro účely této práce budeme vycházet z recenzí uveřejněných na internetových stránkách iDnes.cz, Aktuálně.cz, ČT24 a Novinky.cz

Na webu iDnes.cz se zhostila recenze Fantastických zvířat snad nejznámější česká filmová recenzentka Mirka Spáčilová. V Aktuálně.cz se stará o převážnou většinu recenzí další známý kritik Kamil Fila, o Fantastická zvířata se ovšem postaral Tomáš Stejskal. Na internetových stránkách České televize publikoval svoji recenzi Adam Fiala a na Novinkách.cz Věra Míšková.

To, co platí v žurnalistice u všech žánrů, platí stejně i u recenze. Tedy fakt, že už samotný titulek může mnohé prozradit a zároveň přesvědčit čtenáře, zdali pokračovat ve čtení textu. Nejinak je tomu i u kritických textů k filmu Fantastická zvířata. Ze všech čtyř příkladů je přitom na první pohled patrné, že autor nebude nad daným snímkem jásat. „Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá,“[1] stojí na iDnes.cz, „Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata,“[2] nebere si servítky web ČT24. Obdobně jsou na tom i názvy zbylých dvou recenzí. „Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav,“[3] dočtou se čtenáři na Novinkách.cz. Asi vůbec nejkritičtěji staví titulek Aktuálně.cz: „Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp.“[4]

Dva z vybraných webů doplňují hodnotící texty konečným procentuálním zhodnocením filmů. Na Novinkách.cz si Fantastická zvířata odnesla 60 %, na iDnes.cz pak ještě dokonce o 5 % méně. Právě procentuální hodnocení spolu s titulkem je při rychlé konzumaci obsahu, ke které v dnešní době nejčastěji dochází, pro čtenáře nejzásadnějším ukazatelem kvality filmu a zároveň také hlavním faktorem, podle něhož se bude rozhodovat, jestli bude pokračovat ve čtení samotné kritiky.

Jak napovídají jednotlivé titulky, kritiky se v konečném verdiktu více méně shodují. Překvapivější už může být, že jednotliví autoři sdílí podobný názor i v konkrétních částech svého hodnocení. Jednotlivé přístupy k recenzi se ale liší. Zatímco Mirka Spáčilová a Věra Míšková vycházejí více ze samotného příběhu a více nastiňují děj, Tomáš Stejskal a Adam Fiala jej nechají v konkrétnějších obrysech spíše zakrytý tajemstvím. Přesto se u všech recenzentů dočkává příběh jedné podstatné výtky. A to té, že je zkrátka nezajímavý a více méně pro celkovou pětidílnou ságu zbytečný.

„J. K. Rowlingová si osvojila […] hollywoodský zákon, podle něhož druhý díl zosobňuje pouhou vycpávku pro inkasování tržeb během čekání na následující epizodu. Přesně tak působí Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny,“[5] nebere si hned v úvodu svého textu servítky Spáčilová. „Snímek paradoxně naráz vyvolává dojem, že se v něm toho děje příliš mnoho, a přitom vůbec nic. Postavy převážně dlouze diskutují v potemnělých interiérech a exteriérech,“[6] doplňuje Stejskal. „Po okouzlení z prvního dílu, kde jsme se seznámili s Mlokem [a] fantastickými zvířaty, […] se ve dvojce vše jen roztahuje do šířky i hloubky. Nepochybně proto, že je třeba v dalších dílech mít s kým a o čem hrát,“[7] hodnotí trochu mírněji Míšková. Jediný, kdo trochu vystupuje v celkovém hodnocení příběhu z davu, je Fiala, který doslova píše: „Nelze jí vytknout, že by byl druhý díl výplňový nebo zbytečný, jako se to stává mnoha jiným velkofilmům.“[8] Z ostatního řečeného ale bude mít čtenář spíše opačný dojem. Vše, co směrem k příběhu Fiala prozrazuje, působí opravdu spíše zbytečně.

A co konkrétně se autorům těchto recenzí na příběhu nelíbí? Převážně veliké množství druhořadých, nezajímavých postav. Většina děje je totiž postavena právě na rozplétání vzájemných vztahů mezi nimi. „[Tvůrci] sledují jednak milostné trable hned několika párů, jednak rovněž vícenásobný hon za tajemstvím původu, což obojí je nuda,“[9] vytýká Spáčilová. „Ve Fantastických zvířatech: Grindelwaldových zločinech je rozehráno mnoho zápletek, mnoho hlubokých témat, jakým je právě hledání identity nebo rozhodování, kam se má člověk postavit a jakou cestou se vydat. Vede to až k nepřehlednosti a patrně jen velmi zapálený a výtečně zorientovaný divák pobere do důsledku všechno, o čem tu známé i množství nových postav mluví…a mluví a mluví,“[10] doplňuje na stejné notě Míšková.

Recenzenti totiž pochopitelně porovnávají s prvním dílem této série a s celkovou atmosférou, který úvodní část měla. Proto jim vadí, že kvůli velikému množství zápletek a postav je upírána pozornost hlavnímu hrdinovi a celkově i fantastickým zvířatům, která dala název celé sérii. A, jak si autoři těchto kritických textů několikrát postesknou, druhému filmu chybí i humor, který se v první části vyskytoval „A jak se postavy spíše druholigového typu neúměrně množí, hlavní hrdina i se svými živočichy ustupuje do ústraní, aby mohly odvyprávět své doplňkové příběhy,“[11] posteskla si Spáčilová. „Fakt, že film ústřední čtveřici poněkud ztrácí ze zřetele a jejich pracně vybudované vztahy téměř pohřbívá, je dán i tím, že Rowlingová do příběhu vhání spoustu nových postav,“[12] shoduje se s ní Fiala. „Titulních fantastických zvířat [si] diváci užijí mnohem méně než v prvním filmu. […] celkově mají bohužel dost malý prostor a význam,“[13] lituje Míšková, kterou ovšem ze všeho nejvíce mrzí právě absence humoru.

Co ale čeští recenzenti vesměs chválí, to je herecké obsazení hlavních rolí. Však se také Rowlingové podařilo do filmu získat takové herce, jako je Johny Depp nebo Jude Law. „Depp coby mystický druh gestapáka tady zažívá velkou hereckou satisfakci. Jude Law zase dává Brumbálovi přitažlivou ležérnost a Redmayne zůstává dojemně nesmělý. Zato většina dam splývá v jeden fádní prototyp brunetky,“[14] hodnotí Spáčilová. „Reflektory se obrací na padoušskou jedničku Grindelwalda, kterého Johnny Depp hraje se sympatickou zdrženlivostí. I díky hereckému představiteli Judeovi Lawovi má [Brumbál] dost silné charisma, aby k sobě stahoval zájem,“[15] pokračuje v chvále Fiala.

S výše zmíněnými výroky se ale neztotožňuje Tomáš Stejskal z Aktuálně.cz, kterému se herecké představení Johnyho Deppa nelíbí. „Bohužel Grindelwalda hraje Johnny Depp bez špetky přesvědčivosti. Nepomůže mu ani barevná kontaktní čočka v jednom oku a vybělený účes.“[16] Herecký výkon antagonisty Grindelwalda nicméně zůstává jediným výraznějším aspektem, ve kterém se autoři recenzí rozcházejí.

Další jednotlivé body, které do svého hodnocení autoři zahrnuli, už se recenzi od recenze liší. Spáčilová komentuje ponuré počasí, ve kterém se celý film odehrává, a všímá si okázalých pyrotechnických efektů. Vizuálních efektů si všímá i Stejskal, podle něhož ovšem „působí odpudivě“[17]. Zároveň komentuje jednotlivá místa, v nichž se děj odehrává, ale nazývá je „sterilními“[18]. Míšková pak kritizuje zdlouhavé dialogy a na konto efektů uvádí, že jsou „technicky dokonalé“[19]. Poněkud zarážející může být, že nikdo z vybraných autorů ve své kritice nekomentuje práci s kamerou, doprovodnou hudbu nebo se ani nepozastavuje na nelogičností příběhu.

Všichni autoři ve svém hodnocení odkazují na některé jiné dílo, které používají jako paralelu k hodnocenému filmu. Spáčilová ironicky připodobňuje zápletku k Titaniku i k Járovi Cimrmanovi a Stejskal vidí spojitost mezi Rowlingovou a Georgem Lucasem, autorem Hvězdných válek. Dle Stejskalovu soudu ztratila Rowlingová mezi Harry Potterem a Fantastickými zvířaty vypravěčský um, stejně jako Lucas mezi prvními třemi díly a následnými prequely. Fiala porovnává hlavního padoucha Grindelwalda s Thanosem ze snímku Avengers: Infinity War a Míšková hledá připodobnění filmu u Avatara.

I když bylo zmíněno, že titulek mnohé napoví a čtenáře přesvědčí, zdali má recenzi vůbec číst, závěr textu je neméně důležitý. Pokud se čtenář skutečně rozhodne trávit svůj čas s kritickým textem, je to právě poslední myšlenka, co se vryje do čtenářovy paměti nejsilněji. Poslední odstavec tak zároveň spolu se shrnutím myšlenek přinese finální verdikt.

Věra Míšková na Novinkách.cz předestírá názor, že fanoušci Harryho Pottera a jeho kouzelného světa se do kin s velikými očekáváními nahrnou tak jako tak. Poněkud hořce poslední větou dodává, že „O mnoho víc než ta očekávání jim však novinka nenabídne.“[20] Adam Fiala z ČT24 používá poslední odstavec ke skutečnému shrnutí všech svých poznatků. „[…] ze ságy se vytrácí hravost, rozrůstá se těžkopádnost a rozhodně nelze čekat, že by temnota z kouzelnického světa ustupovala. S Grindelwaldovými zločiny tak série Fantastická zvířata zamířila na nebezpečnou cestu,“[21] vyjadřuje svoje obavy. Mirka Spáčilová na iDnesu žádný finální verdikt nenabízí. S vírou v čtenáře, že si obrázek z recenze vytvoří sám, zakončuje svůj text hodnocením použitých efektů. Vůbec nejkritičtěji si v závěru své kritiky počíná Tomáš Stejskal z Aktuálně, což koresponduje s celým, velmi nespokojeným, vyzněním jeho hodnocení. Stejskal posledním odstavcem doslova říká, že „mezi kandidáty na nejzbytečnější film roku budou Fantastická zvířata favoritem. Přitěžující okolností jim je představa, že by měla následovat tři další pokračování.“[22]

 

[1] SPÁČILOVÁ, Mirka, 2018. RECENZE: Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá. In: iDnes.cz [online]. 14. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://kultura.zpravy.idnes.cz/fantasticka-zvirata-2-grindelwaldovy-zlociny-recenze-pdh-/filmvideo.aspx?c=A181114_102817_filmvideo_ts

[2] FIALA, Adam, 2018. Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata. In: ceskatelevize.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2650913-recenze-grindelwaldovy-zlociny-ohrozuji-mudly-a-kouzelniky-i-serii-fantasticka

[3] MÍŠKOVÁ, Věra, 2018. RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav. In: Novinky.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/kultura/489219-recenze-grindelwaldovy-zlociny-malo-zvirat-a-humoru-hodne-postav.html

[4] STEJSKAL, Tomáš, 2018. Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp. In: Aktualne.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny-film-recenze/r~6983884ae8d111e8a1900cc47ab5f122/

[5] SPÁČILOVÁ, Mirka, 2018. RECENZE: Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá. In: iDnes.cz [online]. 14. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://kultura.zpravy.idnes.cz/fantasticka-zvirata-2-grindelwaldovy-zlociny-recenze-pdh-/filmvideo.aspx?c=A181114_102817_filmvideo_ts

[6] STEJSKAL, Tomáš, 2018. Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp. In: Aktualne.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny-film-recenze/r~6983884ae8d111e8a1900cc47ab5f122/

[7] MÍŠKOVÁ, Věra, 2018. RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav. In: Novinky.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/kultura/489219-recenze-grindelwaldovy-zlociny-malo-zvirat-a-humoru-hodne-postav.html

[8] FIALA, Adam, 2018. Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata. In: ceskatelevize.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2650913-recenze-grindelwaldovy-zlociny-ohrozuji-mudly-a-kouzelniky-i-serii-fantasticka

[9] SPÁČILOVÁ, Mirka, 2018. RECENZE: Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá. In: iDnes.cz [online]. 14. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://kultura.zpravy.idnes.cz/fantasticka-zvirata-2-grindelwaldovy-zlociny-recenze-pdh-/filmvideo.aspx?c=A181114_102817_filmvideo_ts

[10] MÍŠKOVÁ, Věra, 2018. RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav. In: Novinky.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/kultura/489219-recenze-grindelwaldovy-zlociny-malo-zvirat-a-humoru-hodne-postav.html

[11] SPÁČILOVÁ, Mirka, 2018. RECENZE: Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá. In: iDnes.cz [online]. 14. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://kultura.zpravy.idnes.cz/fantasticka-zvirata-2-grindelwaldovy-zlociny-recenze-pdh-/filmvideo.aspx?c=A181114_102817_filmvideo_ts

[12] FIALA, Adam, 2018. Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata. In: ceskatelevize.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2650913-recenze-grindelwaldovy-zlociny-ohrozuji-mudly-a-kouzelniky-i-serii-fantasticka

[13] MÍŠKOVÁ, Věra, 2018. RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav. In: Novinky.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/kultura/489219-recenze-grindelwaldovy-zlociny-malo-zvirat-a-humoru-hodne-postav.html

[14] SPÁČILOVÁ, Mirka, 2018. RECENZE: Gestapák je Deppova satisfakce, Fantastických zvířat ale ubývá. In: iDnes.cz [online]. 14. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://kultura.zpravy.idnes.cz/fantasticka-zvirata-2-grindelwaldovy-zlociny-recenze-pdh-/filmvideo.aspx?c=A181114_102817_filmvideo_ts

[15] FIALA, Adam, 2018. Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata. In: ceskatelevize.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2650913-recenze-grindelwaldovy-zlociny-ohrozuji-mudly-a-kouzelniky-i-serii-fantasticka

[16] STEJSKAL, Tomáš, 2018. Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp. In: Aktualne.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny-film-recenze/r~6983884ae8d111e8a1900cc47ab5f122/

[17] Tamtéž

[18] STEJSKAL, Tomáš, 2018. Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp. In: Aktualne.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny-film-recenze/r~6983884ae8d111e8a1900cc47ab5f122/

[19] MÍŠKOVÁ, Věra, 2018. RECENZE: Grindelwaldovy zločiny. Málo zvířat a humoru, hodně postav. In: Novinky.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/kultura/489219-recenze-grindelwaldovy-zlociny-malo-zvirat-a-humoru-hodne-postav.html

[20] Tamtéž

[21] FIALA, Adam, 2018. Recenze: Grindelwaldovy zločiny ohrožují mudly a kouzelníky i sérii Fantastická zvířata. In: ceskatelevize.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2650913-recenze-grindelwaldovy-zlociny-ohrozuji-mudly-a-kouzelniky-i-serii-fantasticka

[22] STEJSKAL, Tomáš, 2018. Recenze: Druhý díl filmu Fantastická zvířata nemá špetku kouzla, nepomohl ani Depp. In: Aktualne.cz [online]. 15. 11. [cit. 03. 12. 2018]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/fantasticka-zvirata-grindelwaldovy-zlociny-film-recenze/r~6983884ae8d111e8a1900cc47ab5f122/

 

Text vznikl v rámci předmětu Kritika v médiích pod vedením PhDr. Jaromíra Slomka.

 

Foto: MovieZone.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *