Česká televize chystá film o Aloisu Rašínovi

Ke 100. výročí vzniku Československé republiky chystá Česká televize celou sérii filmů a seriálů, jedním z nich bude historický film Rašín. Natáčení se ujal režisér Jiří Svoboda. Postava prvního československého ministra financí Aloise Rašína byla svěřena Ondřeji Vetchému a role ministerského předsedy Karla Kramáře se zhostil Miroslav Donutil. Snímek má být dokončen v prosinci a uveden bude v příštím roce, informace poskytli tvůrci na páteční tiskové konferenci. 

Alois Rašín byl jedním z mužů 28. října, velká osobnost a vlastenec Ve své době však nebyl příliš oblíbený, protože trval na úsporách, nebál se zdanit válečné zisky a zasadil se o měnovou reformu, ačkoliv tím zbrzdil hospodářský růst. Proti jeho názorům a radikálním reformám se v únoru 1923 násilím postavil anarchokomunista Josef Šoupal, který na něho spáchal atentát dvěma výstřely. Alois Rašín zanedlouho na následky zranění zemřel. A ačkoliv je významnou osobností, byl a stále je opomíjen a dnešní mladá generace jej téměř nezná.  

Film čerpá historické události i z deníku Rašínovy manželky, pro tvorbu scénáře ho v pražské kavárně Slavia na pár hodin zapůjčila jeho vnučka, která žije dlouhodobě ve Švýcarsku. „Paní Rašínová opravdu o svém manželovi psala krásně, byla mu celý život nejen milující ženou a matkou dětí, prožila ten těžký osud člověka, který byl odsouzen k smrti, a musela se starat o tři děti, ale zároveň ona silně sdílela jeho politické přesvědčení, jeho vlastenectví,” říká režisér Jiří Svoboda a dodává, že podle jeho přesvědčení „byl Rašín vedle Husa, Komenského a Masaryka jednou z největších postav českých národních dějin“. 

V těchto dnech se natáčí v Praze v historickém komplexu Invalidovny, v dalších týdnech se bude točit v zámečku v Lužanech a ve věznici u Mladé Boleslavi.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením PhDr. Ludmily Trunečkové, Ph.D. a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: ČT24

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *