Výstava obrazů Spolu: Arteterapie, co přináší výsledky

Klášter františkánů na pražském Jungmannově náměstí hostí od 12. ledna výstavu obrazů s názvem Spolu, která vznikla pod vedením Magdaleny Westmanové, jež se dlouhodobě věnuje péči o handicapované. Obrazy malovali klienti denního stacionáře Stéblo v Boroticích. Tato nezisková organizace se zaměřuje na pomoc osobám s fyzickým, mentálním, psychickým nebo kombinovaným handicapem.

Obrazy vznikly pomocí arteterapie, což je obor využívající tvorbu k podpoře zdraví, seberozvoje a růstu. Pomáhá překonat psychické potíže pomocí vlastní kreativity. „Po pěti letech výtvarného působení v denním stacionáři Stéblo v Boroticích si troufám říct, že na obrazech s klienty spolupracujeme. Jde o vzájemnou komunikační výměnu a inspiraci,“ vysvětluje Westmanová. „Prostřednictvím výtvarné tvorby se snažíme si vzájemně lépe porozumět. Klienti si se mnou chtějí hlavně povídat a přitom jen jakoby mimochodem malovat. “

Běžná práce v sociálně terapeutických dílnách se opakuje jednou týdně ve dvou blocích, a to bez konkrétního zadání, vždyť zachycuje spontánní projev klientů na základě jejich pocitů a prožitků. K vytvoření obrazů se používají pastely a trocha vody. Barvy se pak rozlijí do tvarů, které se zvýrazní podle nálady a nápadu autora.

Výstava trvá do konce ledna, nahlédnout na kampaň Spolu je také možné na internetových stránkách www.labea.cz, kde jsou fotografie vybraných děl. Už v roce 2016 se konala první výstava pod názvem Necháme to plout s vodou v moři. Zejména po ní se klienti začali zajímat o vystavování děl, což naznačilo, jak je pro ně důležité testovat, nakolik je veřejnost přijímá.

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pixabay.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *