Stane se, že vodiče utavím, říká před Pražským maratonem nevidomý běžec Zmeškal

Už od narození viděl pouze jedním okem, to ho ale nepřipravilo o dětství plné sportu. Zhoršení přišlo ve dvaceti letech, kdy přestal vidět úplně. Ondřej Zmeškal se se ztrátou zraku těžce vyrovnával, byl kompletně závislý na svém okolí a téměř rok nevycházel z domu. Na sport však nezanevřel a díky píli se o víkendu postaví už potřetí na start Pražského maratonu.

I přes to, že nevidomý Zmeškal s pravidelným tréninkem začal až v roce 2015, absolvoval už maraton na Velké čínské zdi, zvládl triatlonového ironmana v Řezně a tento víkend se už potřetí vydá na trasu v historickém centru Prahy. „Chtěl bych zaběhnout mezi třemi a čtyřmi hodinami, ale záleží na Tomášovi, nemůžu mu přeci utéct,“ řekl Zmeškal na tiskové konferenci ve středu 2. května. Připomněl tím, že po celý závod ho doprovází trasér.

Zmeškal má Pražský maraton v oblibě, hlavně kvůli jednoduššímu profilu, na kterém ho tolik nelimituje jeho postižení. „V Praze je největší riziko hned na startu, kde je spousta lidí, na trati už je pohyb mnohem jednodušší.“

Při závodech nemyslí pouze na nejlepší časy, ale snaží se také pomáhat dalším osobám se zrakovým hendikepem. Už potřetí podpoří charitativní projekt Během proti slepotě, díky kterému organizace Světlo pro svět financuje operace šedého zákalu v subsaharské Africe.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/hbieser

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *