Sté výročí republiky připomene i Pražské jaro

Hudební festival Pražské jaro opět po roce rozezní koncertní sály špičkovou klasickou hudbou. Pořadatelé nabízejí přes padesát koncertů nejen pro milovníky orchestrální tvorby, ale i komornějších děl nebo tvorby moderní. Kromě klasických autorů se představí i méně známější čeští a slovenští skladatelé. Letošní 73. ročník připomene i významné jubileum, proto nese podtitul: Sté výročí vzniku republiky oslavujeme hudbou.

Během zahajovacího ceremoniálu v pražském Obecním domě zazní tradičně Má Vlast Bedřicha Smetany, pod taktovkou Tomáše Netopila ji zahraje Česká filharmonie. Přímý přenos bude možné sledovat v parku Kampa.

Pro letošní ročník si pořadatelé připravili speciální dramaturgickou linku na oslavu výročí Československé republiky a dalších osmičkových výročí, kterými jsou například takzvaný vítězný únor 1948 nebo pražské jaro 1968. „Je to hlavní téma nadcházejícího festivalu,“ řekl v úterý 20. března na tiskové konferenci mluvčí Pavel Trojan jr.

Na programu budou díla českých a slovenských autorů z let 1918 až 2018, návštěvníci uslyší také skladby výrazných českých umělců, kteří si vydobyli mezinárodní uznání, avšak na domovské přijetí si museli počkat.

Novinkou je i úloha patronů. Sedm osobností českého veřejného života spojilo jméno s festivalem, aby zdůraznili, jak důležitou roli má v jejich životech klasická hudba. Úlohy se ujali například herec Jiří Lábus nebo sportovní moderátor Petr Vichnar, kteří vystupují i ve speciálních videích. „Sledovat v detailu kamerou tváře známých osobností se zavřenýma očima při poslechu hudby byl experiment, který podle mne dopadl skvěle,“ poznamenal režisér spotu Martin Suchánek.

Festival se uskuteční od 12. května do 3. června, vstupenky jsou již z velké části vyprodané. Letos se bude konat i finále jubilejního 70. ročníku soutěže Pražské jaro v oborech violoncello a lesní roh. Z přibližně dvou stovek kandidátů se do závěrečných kol, vysílaných na Youtube, probojovala polovina, převážně z Korejské republiky.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba II pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

Foto: Pražské jaro

2 tanker om “Sté výročí republiky připomene i Pražské jaro

  • 28. 3. 2018 at 13:06
    Permalink

    Článek je dobře napsaný, kdo je autorem?

    Svar
    • 8. 4. 2018 at 19:15
      Permalink

      Dobrý den,

      autor článku je vždy uveden hned pod titulkem. V tomto případě se tedy jedná o Zuzanu Jarolímkovou.

      Za Média IKSŽ
      Kristýna Moučková

      Svar

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *