Do vzdělání je třeba investovat, shodli se politici na Právnické fakultě

O současném stavu českého školství, penězích pro vysoké školy i dalších politických otázkách diskutovali politici v pondělí 16. října. Debatu uspořádala Právnická fakulta ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd a zúčastnili se jí členové akademické obce Univerzity Karlovy. Moderoval ji Václav Moravec.

Před početné publikum usedlo v aule devět zástupců politických stran a hnutí: Karel Rais (ANO), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Jiří Nantl (ODS), Jakub Michálek (Piráti), Michal Šmucr (SPD), Petr Gazdík (STAN), Lucie Zachariášová (SZ) a František Vácha (TOP 09). Pořadatelé je vybrali podle zářijového volebního modelu společnosti Median jako uskupení s největším volebním potenciálem. Chyběla jen zástupkyně KSČM Gabriela Hubáčková, která se účastnila mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Každý z pozvaných měl možnost představit hlavní body programu strany, jednotlivé projevy se týkaly především školství a vzdělání. Účastníci se shodli například na zvyšování platů učitelů či na navyšování financí pro vysoké školy. Do konce volebního období by se hnutí ANO pokusilo zvednout průměrný plat učitelů na 150 procent.

S výjimkou zástupce TOP 09 se všichni vyslovili proti školnému na veřejných vysokých školách. „Škola má studenty emancipovat, ne zadlužovat, ekonomická situace rodiny nesmí mít vliv na vzdělání,“ prohlásila Zachariášová ze Strany zelených. Podle Váchy však TOP 09 není pro uzákonění školného, rozhodnutí by nechala na jednotlivých školách.

Michálek z Pirátů navrhl uveřejnit veškeré studijní materiály pro studenty. Jako zdroj financí pro vysoké školy vidí tři miliardy, které by Česko podle výpočtů strany mohlo získat legalizací a zdaněním konopí. Další peníze by podle něj přinesla i digitalizace státu. U studentů v sále se dočkal výrazné podpory.

Ve druhé části politici odpovídali na otázky z publika. Studenti se ptali na populismus nebo na řešení nízkého zastoupení žen v politice pomocí kvót. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, se dotázal, jak si strany představují financování vysokých škol. „Nechci si před vás v budoucnu sednout s něčím, co tady teď slíbím, a pak to tak nebude. Reálné je navýšení o dvě miliardy korun,“ uvedl lídr ČSSD Zaorálek. Ostatní zástupci se shodli na vyšších částkách.

 

Text vznikl v rámci kurzu Žurnalistická tvorba I pod vedením Mgr. Ondřeje Trunečky a publikován byl v CAROLINĚ.

 

Foto: Pixabay.com/stevepb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *